Newsflash
Internaționale

151 de cazuri de salmoneloză asociate consumului de ciocolată

de L. Budin - apr. 29 2022
151 de cazuri de salmoneloză asociate consumului de ciocolată

Organizația Mondială a Sănătății a confirmat 151 de cazuri de salmoneloză asociate consumului de ciocolată provenită din Belgia, după o analiză genetică realizată în Marea Britanie.

La analiză s-a detectat o legătură genetică între bacteria ce provoacă această boală, Salmonella, şi o serie de produse din ciocolată provenite din Belgia, mai ales produse de tip Kinder, care au fost distribuite în 113 ţări, notează OMS într-un comunicat preluat de EFE și Agerpres.

oua-ciocolata

Potrivit Agenţiei britanice pentru siguranţă sanitară (UKHSA), focarul de Salmonella Typhimurium este rezistent la şase tipuri de antibiotice.

OMS consideră că riscul ca focarul să se extindă în Europa sau în lume este moderat, mai ales că majoritatea produselor suspecte au fost retrase de pe piaţă.

Belgia este țara cea mai afectată, cu 26 de cazuri raportate, urmată de Franţa (25). În Spania există un singur caz confirmat, iar Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor investighează alte două cazuri. Peventiv, Agenţia spaniolă pentru siguranţă alimentară şi nutriţie a dispus retragerea de piață a tuturor produselor tip Kinder.

Salmoneloza este o boală cu transmitere alimentară asociată în mod obişnuit consumului de ouă, carne şi produse lactate şi provoacă de obicei simptome uşoare, cele mai comune fiind febra, durerea abdominală și greața. Totuşi, acest focar a atras atenţia OMS, deoarece 21 de persoane au prezentat simptome severe, iar 9 au necesitat spitalizare. Cei mai afectaţi au fost în special copii cu vârsta sub zece ani şi femei.

Cazurile de rujeolă au crescut cu 79% în primele două luni, la nivel global

Explozie de cazuri cu hepatită acută severă, în special la copii

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe