Newsflash
Internaționale

51% din cazurile de COVID-19 s-ar putea datora asimptomaticilor

de Florentina Ionescu - iul. 15 2020
51% din cazurile de COVID-19 s-ar putea datora asimptomaticilor

Un model teoretic dezvoltat de un profesor american arată că infecția cauzată de virusul SARS-CoV-2 ar avea un mod silențios de transmitere.

Un profesor de peste Ocean a ajutat la dezvoltarea unui model care estimează că puțin peste jumătate dintre transmiterile de COVID-19 se datorează persoanelor care nu au simptome ale bolii. O treime sau mai bine de o treime dintre aceste cazuri ar trebui să fie izolate, pe lângă majoritatea persoanelor simptomatice, pentru a înăbuși pandemia, scrie medicalxpress.com.

transmitere covid-19 asimptomatici studiu

Peste 50% din numărul de cazuri transmise de COVID-19 sunt acționate de persoanele care nu prezintă simptome, potrivit unei cercetări noi, care a fost publicată în iulie în jurnalul „Proceedings of the National Academy of Sciences”. Aceste rezultate ar putea influența în mod direct, spun experții, măsurile și politicile adoptate pentru a reduce numărul infecțiilor cu SARS-CoV-2.

Cercetătorii au încercat să înțeleagă mai bine dinamica modului în care se răspândește COVID-19, pe măsură ce boala s-a extins pe tot globul. Determinarea momentului la care persoanele sunt contagioase și capabile să transmită virusul și la alți oameni reprezintă un punct cheie, pentru că astfel se poate știi când ar trebui să fie izolați acești oameni, pentru a preveni transmiterea virusului care cauzează COVID-19.

„Lucrarea noastră ajunge la miezul problemei, adică la cazurile asimptomatice și pre-asimptomatice. Dar totodată ne spune că dacă vrem să oprim această pandemie, trebuie să depunem eforturi pentru a depista cazurile asimptomatice”, a declarat Burton Singer, profesor la  UF's College of Liberal Arts and Sciences Department of Mathematics și la Emerging Pathogens Institute.

Model teoretic

Oamenii de știință au rafinat un model pe care l-au dezvoltat anterior, pentru a examina estimările ratei de spitalizare în timpul pandemiei. Noua lor lucrare de cercetare include un set de date care caracterizează contagiozitatea persoanelor asimptomatice și pres-simptomatice care sunt infectate cu noul coronavirus.

Experții au explicat că persoanele asimptomatice poartă virusul, deși nu se vor îmbolnăvi niciodată. Persoanele pre-simptomatice, pe de altă parte, vor dezvolta în cele din urmă simptomele bolii, dar pot să răspândească virusul la alți oameni, înainte ca simptomele lor să se dezvolte – ba chiar înainte să știe că sunt bolnave.

Estimările cercetătorilor

Echipa de oameni de știință estimează, în urma analizei datelor, că între 51,4% și 53,6% dintre transmiteri provin de la persoanele care nu au simptome; între 47% și 48%, transmiterile provin de la persoanele în stadiul pre-simptomatic, iar între 3,4% și 6,6%, transmiterile provin de la aceei oameni care nu vor dezvolta niciodată simptome de COVID-19.

Intervalele acestor rezultate se bazează pe două studii separate, ale altor oameni de știință: un studiu a arătat că 18% dintre toate infecțiile de tip COVID-19 sunt cazuri fără simptome, pe când un alt studiu a arătat că această proporție ajunge la 31%.

Nol model teoretic estimează că, până și dacă toate cazurile de persoane cu simptome ar fi imediat izolate, COVID-19 tot va continua să se răspândească într-un mod silențios, prin intermediul persoanelor infectate care nu prezintă simptome.

Asta înseamnă, subliniază oamenii de știință, că multe persoane transmit virusul în acest mod și contribuie la răspândirea pandemiei – fie pentru că acestea nu știu că sunt bolnave, fie deoarece sunt purtători asimptomatici care sunt contagioși, dar care nu dezvoltă niciodată simptome.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe