Newsflash
Internaționale

8.200 de pași pe zi reduc riscul de boli cronice

de Florentina Ionescu - oct. 26 2022
8.200 de pași pe zi reduc riscul de boli cronice

Un studiu recent a scos la iveală faptul că 8.200 de pași pe zi ar putea să reducă riscul de a dezvolta boli cronice.

O cercetare nouă, bazată pe informațiile de la aplicațiile pentru monitorizarea activității fizice, aduce date specifice cu privire la înțelegerea numărului de pași pe care ar trebui să îi facem în fiecare zi, pentru a ne proteja sănătatea. Studiul sugerează că obiectivul ar fi undeva la 8.200 de pași pe zi, număr care ar reduce semnificativ riscul ca o persoană să dezvolte boli cronice, scrie www.medicalnewstoday.com.

Ați auzit, cu siguranță, că mersul pe jos are beneficii pentru sănătate, dar până acum nu exista un consens cu privire la numărul de pași pe care trebuie să îi facem în fiecare zi pentru a ne bucura de beneficii pentru sănătate. De exemplu, popularul număr de 10.000 de pași pe zi provine din campania de marketing a unui produs, campanie realizată în anii ’60 și nu a fost rezultatul unei investigații medicale, arată sursa citată. 

beneficii mers pe jos 8.200 de pasi
Fotografie de la RODNAE Productions: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/data-intalnire-romantica-curmala-fruct-5637805/

 

Dar un studiu nou ce vine de la cercetătorii de la Vanderbilt University Medical Center din Nashville, SUA, are o abordare nouă cu privire la numărul de pași pe care o persoană ar fi bine să îi efectueze în fiecare zi – și mai ales cu privire la tipul de pași care sunt cei mai benefici pentru a avea o stare bună de sănătate.

Folosind datele extrase din dispozitivele de monitorizare a activității fizice, cercetătorii au descoperit că 8.200 de pași pe zi a fost pragul la care o persoană începe să își reducă semnificativ riscul de a dezvolta o varietate de boli cronice, arată site-ul menționat mai sus.

Rezultatele cercetării arată o asociere între parcurgerea celor 8.200 de pași pe zi și un risc redus de boli cronice, printre care se află: obezitatea, apneea în somn, boala de reflux gastroesofagian, tulburările depresive majore, diabetul, hipertensiunea arterială.

Totodată, studiul a arătat că dacă mergeți pe jos și parcurgeți chiar mai mulți pași, acest lucru continuă să sporească beneficiile mersului pentru aproape fiecare condiție medicală studiată.

„Pentru majoritatea condițiilor medicale, cu cât numărul de pași a fost mai mare, cu atât mai bine. Cu toate acestea, pentru diabet și hipertensiune, noi am observat un „platou” de aproximativ 8-9000 de pași pe zi, peste care nu a fost niciun beneficiu evident. Asta nu înseamnă că afirmăm că persoanele la risc de hipertensiune și diabet ar trebui să nu mai meargă pe jos atunci când ajung la acest număr de pași, deoarece există beneficii ale activității fizice dincolo de aceste două condiții. Bolile cardiovasculare nu au apărut în analiza noastră, probabil pentru că nu au existat suficiente diagnostice pentru a atinge importanța statistică în analizele noastre riguroase și în această cohortă de persoane relativ sănătoase”, a declarat investigatorul senior al studiului, dr. Evan L. Brittain, profesor asociat de medicină la Vanderbilt, pentru Medical News Today.

În încheiere, experții amintesc că activitatea fizică, așa cum este și mersul pe jos, funcționează asupra multiplelor mecanisme, afectând aproape fiecare celulă din corp pentru ca sănătatea noastră să aibă de beneficiat.

Beneficiile includ dezvoltarea unor oase și mușchi mai puternice, controlul greutății, reducerea inflamației cronice, scăderea nivelului stresului și îmbunătățirea forței și eficienței inimii și a vaselor de sânge. Aceste beneficii ale mersului pe jos rezultă într-un risc mai scăzut de boli cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare și cancerul.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe