Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

A fost creat primul vaccin din lume împotriva tuturor virusurilor gripale

Viața Medicală
Dorina Novac miercuri, 9 decembrie 2020, ora 14:20

Cercetătorii de la Spitalul Mount Sinai, din New York, au publicat, în revista Nature Medicine, rezultatele studiilor clinice preliminare ale primului vaccin universal din lume, conceput împotriva tuturor tulpinilor posibile de virus gripal.

Potrivit oamenilor de știință americani, noul vaccin se bazează pe hemaglutinina (HA) și are potențialul de a oferi protecție de lungă durată, scrie 1prime.ru.

vaccin gripal

Vaccinurile convenționale împotriva gripei induc anticorpi neutralizanți care vizează un domeniu specific de HA, o proteină de pe învelișul viral ce ajută agentul patogen să interacționeze și să intre în receptorii celulelor.

Totuși, conform sursei citate, acest domeniu HA poate suferi mutații, ceea ce duce la apariția de noi tulpini virale, care sunt deja imune la toate vaccinurile existente.

Vaccinul himeric dezvoltat vizează un alt segment HA, care este mai puțin susceptibil la mutații. Acest lucru îi permite să neutralizeze diferite tulpini virale.

Specialiștii au subliniat că pe parcursul testelor clinice din prima fază a programului de verificare a vaccinului a fost evaluată siguranța și imunogenitatea acestuia pe 65 de voluntari în SUA. Astfel, studiile au arătat că preparatul produce un răspuns imun puternic, care poate rezista până la 18 luni.

Etichete: vaccin universal virus gripal anticorpi tulpini virale

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.