Newsflash
Internaționale

A treia doză de vaccin Pfizer are efecte secundare similare cu cele de după a doua

de Dorina Novac - aug. 9 2021
A treia doză de vaccin Pfizer are efecte secundare similare cu cele de după a doua

Un sondaj realizat în Israel arată că majoritatea persoanelor care au primit a treia doză de vaccin Pfizer au simțit efecte secundare similare sau mai puține decât au avut după ce au primit a doua doză.

Israelul a început, în urmă cu aproximativ zece zile, să administreze a treia doză de vaccin împotriva COVID-19 persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani, ca parte a eforturilor de a încetini răspândirea variantei Delta, care este foarte contagioasă, scrie Reuters.

vaccin Pfizer

Potrivit sursei citate, aceasta a transformat Israelul într-un teren de testare pentru a treia doză înainte de aprobarea de către Administraţia pentru Medicamente şi Alimente (FDA) din Statele Unite.

Cel mai mare furnizor de servicii medicale din Israel, Clalit, a precizat duminică că a administrat a treia doză de vaccin Pfizer- BioNTech la peste 240.000 de persoane.

Aproximativ 4.500 de persoane, care au primit rapelul în perioada 30 iulie - 1 august, au răspuns la întrebări și au fost incluse în sondaj.

Astfel, 88% dintre participanții la sondaj au spus că în zilele de după cel de-al treilea vaccin Pfizer s-au simțit „similar sau mai bine” comparativ cu ceea ce au simțit după a doua doză.

De asemenea, 31% au raportat unele efecte secundare, cel mai frecvent fiind durerea la locul injectării.

Aproximativ 0,4% au menționat că s-au confruntat cu dificultăți de respirație, iar 1% au spus că au solicitat tratament medical din cauza unuia sau mai multor efecte secundare.

„Deși nu avem încă cercetări pe termen lung cu privire la eficacitatea și siguranța celei de-a treia doze de rapel, pentru gestionarea riscurilor personale a oricărei persoane cu vârsta de peste 60 de ani, aceste constatări continuă să indice beneficiul imunizării acum, împreună cu un comportament atent printre adulți și evitarea întâlnirilor în spații închise”, a spus Ran Balicer, director al departamentului de inovare al Clalit.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe