Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

A treia doză, recomandată doar anumitor categorii

Viața Medicală
Dr. Roxana Dumitriu-Stan vineri, 1 octombrie 2021

Experţii CDC (Centers for Disease Control and Prevention) recomandă, oficial, a treia doză de vaccin împotriva COVID-19, însă doar anumitor categorii de persoane.

Persoanele de peste 65 de ani, vârstnicii instituţionalizaţi și anumiţi bolnavi cronic cu vârste peste 50 de ani reprezintă categoriile pentru care CDC a aprobat administrarea celei de-a treia doze de vaccin Pfizer-BioNTech. Săptămâna trecută, FDA (Food and Drug Administration) autorizase administrarea dozei de rapel persoanelor de peste 65 de ani, celor care prezintă un risc crescut de a dezvolta o formă severă a infecţiei, dar și celor care, prin natura meseriei, prezintă un risc mai mare de a contracta infecţia – deci, inclusiv personalului medical. Se recomandă administrarea dozei cu numărul trei la cel puţin șase luni de la completarea schemei cu primele două doze. Din categoria persoanelor vulnerabile fac parte pacienţii de peste 50 de ani cu cancer, accident vascular, boală renală cronică, boală pulmonară cronică obstructivă, diabet zaharat, boli cardiovasculare, obezitate, precum și gravidele și fumătorii.

        Imunizarea cu booster a unui milion de persoane de peste 65 de ani ar preveni 8.000 de cazuri de COVID-19 și 2.080 de spitalizări în decurs de șase luni, explică dr. Megan Wallace, expert din cadrul CDC. Cel mai mare risc înregistrat în cazul vaccinării cu Pfizer este miocardita, cu o incidenţă estimată de un caz la un milion de indivizi vaccinaţi. Chiar dacă acest risc s-ar dubla, numărul de spitalizări prevenite prin vaccinare este net superior. De menţionat că în cadrul întâlnirii reprezentanţilor CDC au fost medici care au subliniat că nu doza booster va rezolva pandemia, ci creșterea numărului de persoane vaccinate cu schema completă. „Realitatea este de fapt că aceasta este o pandemie a nevaccinaţilor. Am senzaţia că aplicăm ruj pe broaște [n.r. expresia „putting lipstick on frogs” are sensul de cosmetizare fără efecte esențiale, putând fi asemănată expresiei românești „tichie de mărgăritar”]. Nu așa se va rezolva pandemia”, a spus dr. Helen Keipp Talbot, profesor asociat la Vanderbilt University.

Deadline pentru vaccinare

        Mii de angajaţi din sistemul  americande sănătate au avut ca termen-limită pentru a se vaccina împotriva COVID-19 ziua de luni, 27 septembrie. Guvernatorul statului New York a luat în considerare înlocuirea celor care nu s-au vaccinat în timp util cu personalul medical din alte state sau chiar apelarea la Garda Naţională.

        De asemenea, angajaţii care oferă îngrijiri la domiciliu sau care lucrează în cadrul sanatoriilor trebuie să se vaccineze obligatoriu până la 7 octombrie. Din cei 450.000 de angajaţi din sistemul medical, aproximativ 70.000 (16%) nu sunt vaccinaţi cu schema completă împotriva COVID-19. Oficialii americani impun vaccinarea anti-COVID pentru a combate răspândirea rapidă a variantei Delta. S-a constatat că spitalizările cauzate de infecţia cu SARS-CoV-2 au înregistrat o creștere alarmantă în septembrie.

        Personalul medical care refuză vaccinarea va fi concediat și nu va fi eligibil pentru a beneficia de asigurare medicală. În cadrul Spitalului Presbyterian din New York, cel mai mare spital privat, peste 200 de angajaţi au fost concediaţi ca urmare a faptului că au refuzat vaccinarea.

 

https://edition.cnn.com/2021/09/23/health/pfizer-acip-booster-recommendation/index.html

https://www.theguardian.com/us-news/2021/sep/26/new-york-national-guard-unvaccinated-health-workers-governor-kathy-hochul

Etichete: doza trei doza 3 booster CDC categorii

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC