Newsflash
Internaționale

A treia persoană din lume care s-a vindecat de HIV

de Dorina Novac - feb. 17 2022
A treia persoană din lume care s-a vindecat de HIV

O femeie din Statele Unite a devenit a treia persoană din lume care s-a vindecat de HIV în urma unui tratament nou, cu celule stem prelevate din cordonul ombilical al unui donator.

Pacienta, o femeie de rasă mixtă, se află în prezent în remisiune după ce a fost diagnosticată cu HIV în 2013, potrivit cotidianului The New York Times.

HIV

Ceilalţi doi pacienţi – doi bărbaţi, Timothy Ray Brown şi Adam Castillejo – s-au vindecat de HIV cu ajutorul unui transplant de măduvă osoasă şi al unui transplant de celule stem adulte, scrie Agerpres.

Femeia din SUA a fost diagnosticată cu leucemie şi cu HIV şi a primit sânge prelevat din cordon ombilical pentru a o ajuta să lupte împotriva cancerului, precizează The New York Times.

Sângele a provenit de la un donator parţial compatibil, iar pacienta a primit sânge şi de la o rudă a sa, pentru ca organismul ei să aibă „o apărare imunitară temporară” în timpul transplantului.

Potrivit sursei citate, în timp ce ambii bărbaţi, care au fost primii doi pacienţi din lume vindecaţi de HIV, au suportat transplanturi de măduvă osoasă pentru a învinge virusul, cazul acestei femei marchează utilizarea unei noi metode de luptă împotriva HIV.

Timothy Ray Brown şi Adam Castillejo au primit măduvă osoasă de la donatori ale căror măduve osoase conţineau o mutaţie ce blochează HIV, potrivit The New York Times, care precizează că acea mutaţie este rară şi este întâlnită uneori la donatori cu origini din Europa de Nord.

Deşi transplantul de măduvă a avut succes în ambele cazuri, acea metodă nu a fost lipsită de consecinţe pentru cei doi bărbaţi: Brown a fost la un pas de moarte după operaţie, iar Castillejo a slăbit extrem de mult, a dezvoltat o deficienţă auditivă şi a avut de suferit din cauza infecţiilor, precizează acelaşi cotidian american.

În cele din urmă, Timothy Ray Brown, primul pacient din lume declarat vindecat de HIV după ce a suferit un tip unic de transplant de măduvă, a murit în California de un cancer al sângelui, pe 29 septembrie 2020. Brown, născut la 11 martie 1966, a devenit cunoscut drept „pacientul din Berlin” după ce infecţia sa cu HIV a fost eliminată prin tratament în 2007.

„Femeia care a fost vindecată cu ajutorul celulelor stem prelevate dintr-un cordon ombilical a părăsit spitalul după 17 zile şi nu a dezvoltat o reacţie a grefei contra gazdei, o afecţiune de care au suferit atât Brown, cât şi Castillejo în urma transplanturilor de măduvă osoasă”, transmite sursa citată.

Potrivit CNN, pacienta a primit acel transplant în 2017 şi a încetat să mai ia medicamente împotriva HIV trei ani mai târziu. La 14 luni după ce a oprit terapia antiretrovirală, aceasta nu mai prezintă urme detectabile de virus.

Femeia a participat la un studiu ce monitoriza 25 de pacienţi seropozitivi din Statele Unite care au suportat transplanturi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe