Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Abordare nouă: terapie cu infraroșu în Boala Parkinson

Viața Medicală
L. Budin marţi, 4 mai 2021, ora 12:53

A fost lansat un studiu clinic vizând încetinirea evoluției bolii Parkinson, după ce o pacientă a primit un implant cerebral care difuza radiații în infraroșu, anunță cercetătorii francezi de la CHU Grenoble-Alpes.

Această nouă abordare terapeutică, testată deja pe animale de laborator, ar putea încetini pierderea funcțiilor motrice la pacienții cu Parkinson, se precizează într-un comunicat al spitalului universitar CHU Grenoble-Alpes (Centre hospitalier universitaire Grenoble-Alpes) și al Comisariatului francez pentru energie atomică (CEA).

Boala Parkinson este o patologie neurodegenerativă care afectează peste 6,5 milioane de persoane în lume și care nu are, deocamdată, leac, se arată în comunicatul preluat de AFP/Relaxnews și citat de Doctissimo.fr.

creier-parkinson

Efecte semnificative

Terapia cunoscută sub numele de stimulare cerebrală profundă (SCP), realizată cu un electrod plasat în creier, permite ameliorarea semnificativă a simptomelor, dar nu poate încetini procesul neurodegenerativ, se arată în document.

O nouă tehnologie, dezvoltată de mai mulți ani la nivel experimental, consistă în difuzarea de radiații în infraroșu apropiat, în proximitatea zonei cerebrale unde se înregistrează procesul neurodegenerativ. La animalele de laborator, radiațiile de acest tip au avut „efecte semnificative” asupra încetinirii morții celulare a neuronilor, arată cercetătorii.

Cercetare pe termen lung

CEA, CHU Grenoble-Alpes și Boston Scientific Corporation (o societate specializată în dispozitive medicale) au pus la punct o sondă care, implantată în creierul uman, emite radiație în infraroșu apropiat.

Spre deosebire de SCP, prin care se emit semnale electrice, lumina în infraroșu apropiat țintește substanța neagră din creier. Fotonii acționează asupra celulelor în suferință ca și cum le-ar reda energia – dar rezultate încurajatoare au fost obținute, deocamdată, doar în laborator.

La sfârșitului martie, neurochirurgul Stephan Chabardès de la CHU Grenoble-Alpes a operat cu succes o pacientă cu Parkinson, care s-a alăturat studiului clinic. Echipa încearcă să încludă în cercetarea cu durată de 4 ani un total de 14 pacienți.

 

Etichete: incetinire boala parkinson abordare terapeutica noua terapie cu infrarosu apropiat cercetare chu grenoble-alpes

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.