Newsflash
Internaționale

ADNct prezice răspunsul la chimioterapia adjuvantă

de Dr. Diana Andronache - feb. 11 2022
ADNct prezice răspunsul la chimioterapia adjuvantă

Determinarea ADNct dintr-o probă de sânge poate ajuta la stratificarea deciziilor de tratament după o intervenţie chirurgicală făcută pentru rezecarea cancerului colorectal, arată un studiu japonez.

poza3Boala reziduală moleculară cuantificată cu ajutorul ADN-ului tumoral circulant (ADNct) are potenţialul de a evalua cu precizie riscul de recidivă postoperatorie, dar și eficacitatea chimioterapiei adjuvante.

Astfel, cu ajutorul unui test personalizat, efectuat la patru săptămâni după operaţie, pot fi identificaţi pacienţii cu cancer colorectal rezecat care au cele mai multe șanse de a obţine cel mai mare beneficiu din chimioterapia adjuvantă.

În rândul pacienţilor al căror test a fost pozitiv la patru săptămâni postoperator, chimioterapia adjuvantă a fost asociată cu o supravieţuire fără boală semnificativ mai lungă la șase luni, comparativ cu pacienţii cu test pozitiv care nu au primit această terapie.

În acest subgrup, chimioterapia adjuvantă a reușit să elimine în proporţie de 68% ADNct în 24 de săptămâni. Doi din trei pacienţi cu test pozitiv care nu au primit chimioterapie postoperator au recidivat, chiar dacă se aflau în stadiul 1 sau în stadiul 2 cu risc scăzut.

Totuși, pacienţii care nu au avut un test pozitiv la patru săptămâni postoperator și se aflau în stadii 2 și 3 cu risc crescut nu au obţinut beneficii semnificative din chimioterapia adjuvantă.

Citiți și: Picior de broască regenerat


Notă autor:

https://www.medscape.com/viewarticle/967288

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe