Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Adulţii cu DZ1, prea des uitaţi

Viața Medicală
Dr. Diana Andronache vineri, 15 octombrie 2021

Un consens cu privire la gestionarea DZ 1 în rândul adulţilor aduce în prim-plan aspectele clinice particulare, comparativ cu cele specifice copiilor cu această boală sau adulţilor cu DZ 2.

p2Atunci când se discută despre diabet zaharat la adulţi, se presupune de cele mai multe ori că este vorba de tipul 2 de diabet (DZ 2). Însă aproximativ 40% dintre persoanele descoperite cu diabet la vârstă mai mare de 30 de ani primesc un diagnostic cel puţin iniţial greșit, ei având de fapt diabet zaharat de tip 1 (DZ 1).

Un consens cu privire la gestionarea DZ 1 în rândul adulţilor aduce în prim-plan aspectele clinice particulare, comparativ cu cele specifice copiilor cu această boală sau adulţilor cu DZ 2. Documentul a fost prezentat în cadrul reuniunii anuale a Asociaţiei Europene pentru Studiul Diabetului (EASD) și publicat în Diabetologia și Diabetes Care.

Obiectivele primare cuprind patru măsuri specifice: administrarea de insulină pentru a menţine nivelul glicemic cât mai aproape de valoarea ţintă, prevenind apariţia complicaţi­ilor, minimizând riscul de hipoglicemie și prevenind instalarea cetoacidozei diabetice; gestionarea factorilor de risc cardiovasculari; reducerea poverii psihosociale; încurajarea stării de bine psihologice.

Algoritm de diagnostic

Pentru diagnostic, primul pas constă în verificarea prezenţei autoanticorpilor anti-celule insulare. Dacă aceștia sunt identificaţi, se poate stabili diagnosticul de DZ 1. În cazul în care nu sunt identificaţi autoanticorpi anti-celule insulare, iar persoana testată are mai puţin de 35 de ani și nu are semne sugestive pentru DZ 2, se recomandă dozarea
peptidului C.

Un nivel al peptidului C mai mic de 200 pmol/L stabilește diagnosticul de DZ 1. Dacă nivelul peptidului C este mai mare de 200 pmol/L, se recomandă testarea genetică pentru diabetul monogen. Dacă există semne specifice pentru DZ 2, și/sau persoana are peste 35 de ani, DZ 2 este diagnosticul cel mai probabil.

Având în vedere că 20-40% dintre adulţii cu DZ 1 sunt afectaţi emoţional de boala lor, această suferinţă fiind asociată pe termen lung cu risc crescut de complicaţii, se recomandă evaluarea periodică a statusului psihologic al pacienţilor, pentru a putea fi gestionată în stadii precoce prin psihoterapie.

Citește și: Cum tratăm pancreatita necrozantă infectată ?

https://www.medscape.com/viewarticle/960158

Etichete: diabet zaharat gestionare diabet insulina psihoterapie

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC