Newsflash
Internaționale

Aerul cald și uscat dezinfectează măștile N95

de Florentina Ionescu - ian. 18 2022
Aerul cald și uscat dezinfectează măștile N95

Imaginile realizate cu ajutorul microscopului arată că dezinfectarea cu aer cald și uscat la 100 grade Celsius nu deteriorează structura microscopică a măștilor N95 (FFP2).

Al treilea an al pandemiei de COVID-19, în care tocmai am intrat, vine cu multe provocări. Una dintre ele este legată de furnizarea continuă de măști chirurgicale, inclusiv acele măști N95 (FFP2) folosite adeseori atât în spitale și clinici, cât și în alte împrejurări.  

Cum recunoaștem măștile N95 neconforme 

masti N95 dezinfectate studiu
Fotografie creată de CDC, de la Pexels

Recent însă un studiu condus de cercetătorii de la Universitatea Stony Brook a scos la iveală că o metodă deja disponibilă – folosind cuptoare cu aer uscat – poate fi folosită pentru a dezinfecta măștile N95 pentru a fi refolosite când nu sunt disponibile măști noi. Rezultatele acestui studiu au fost publicate în „PLOS ONE”, scrie medicalxpress.com.

Studii anterioare au evaluat impactul diverselor metode de decontaminare cu privire la cât de bine filtrează măștile de protecție acele particule de dimensiunea unui virus. Acest studiu aduce informații noi la astfel de cercetări și subliniază cât de important este ca masca să se mențină într-o formă nemodificată după decontaminare. 

Cum tratăm iritațiile apărute după purtarea măștilor de protecție 

„Studiul nostru demonstrează că tratarea măștilor faciale N95 folosind aerul cald și uscat a fost suficientă pentru a inactiva COVID-19, în timp ce metoda a păstrat capacitatea acestor măști de a filtra particule aerosolizate pentru lucrătorii cu potențial de a fi expuși [la virusuri]”, a declarat dr. Kenneth Shroyer, autorul principal al studiului, care este și profesor, cât și șeful departamentului de Patologie de la Renaissance School of Medicine din cadrul Universității Stony Brook.

Pentru că aerul încălzit are potențialul de a fi mult mai accesibil și mult mai la îndemână decât alte metode de decontaminare în multe unități sanitare și spitale, cercetătorii au folosit sterilizarea cu aer cald uscat pentru a dezinfecta măștile N95. 

A fost inventată masca N95 inteligentă 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe