Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Afectarea plămânilor în COVID-19, cauzată de persistența celulelor anormale

Viața Medicală
Florentina Ionescu joi, 5 noiembrie 2020, ora 15:24

O cercetare recentă arată caracteristicile unice ale coronavirusului SARS-CoV-2 și poate explica de ce pacienții suferă de o formă „îndelungată de COVID-19”.

Potrivit www.sciencedaily.com, investigațiile realizate pe pacienții cu COVID-19 decedați au scos la iveală posibile leziuni pulmonare cauzate de virusul SARS-CoV-2. Studiul, publicat ieri în eBioMedicine de la The Lancet, arată acele caracteristici unice ale virusului SARS-CoV-2 și ar putea explica de ce unii pacienți suferă de o formă de COVID-19 care persistă mai mult timp.

covid-19 plamani celule

Unii dintre pacienții care au supraviețuit infecției cu SARS-CoV-2 pot să simtă efectele bolii chiar și după mai multe luni de la vindecare – formă cunoscută și drept „forma îndelungată de COVID”. Acești oameni au stări de oboseală și respirație îngreunată. Până acum, au existat foarte puține studii care au analizat organele pacienților cu COVID-19, ceea ce înseamnă că, de fapt, caracteristicile bolii sunt în continuare în mare parte niște necunoscute.

Cercetătorii de la King's College London, în colaborare cu Universitatea din Trieste și cu International Centre for Genetic Engineering and Biology din Italia, au analizat organele de la 41 de pacienți care au murit de COVID-19, la Spitalul Universitar din Trieste, Italia, din luna februarie și până în luna aprilie a anului acesta, la începutul pandemiei.

Echipa de cercetători au prelevat plămânii, inima, ficatul și rinichii pentru a examina comportamentul virusului.

Rezultatele au arătat leziuni extensive ale plămânilor în majoritatea cazurilor, cu pacienți care au avut o perturbare profundă a structurii normale a plămânilor și cu transformări ale țesutului respirator în țesut fibros, scrie sciencedaily.com.

Aproape 905 dintre pacienții aceștia prezentau două caracteristici suplimentare care au fost unice pentru COVID-19, în comparație cu alte forme de pneumonie. În primul rând, pacienții au prezentat o coagulare excesivă a sângelui în arterele și venele pulmonare (tromboze). În al doilea rând, mai multe celule pulmonare erau anormal de mari și aveau multe nuclee, ceea ce rezultă de pe urma fuzionării diferitelor celule în celule singulare mai mari. Această formațiune de celule „lipite” se datorează proteine virale „spike”, pe care virusul SARS-CoV-2 o folosește pentru a pătrunde în celule. Când această proteină este prezentă pe suprafața celulelor infectate de virusul care cauzează COVID-19, ea stimulează alipirea sau fuzionarea lor cu alte celule normale din plămâni, lucur care poate fi o cauză a inflamației și a trombozei din plămâni.

„Aceste rezultate sunt foarte interesante. Rezultatele indică faptul că COVID-19 nu este o simplă boală cauzată de moartea celulelor infectate cu acest virus, dar este cel mai probabil o consecință a acestor celule anormale care persistă perioade lungi de timp în interiorul plămânilor”, a declarat profesorul Mauro Giacca, de la British Heart Foundation Centre din cadrul King’s College London.

Credit foto: Hatice EROL de la Pixabay

Etichete: covid-19 severitate covid-19 pneumonie covid-19 studiu COVID-19 studiu covid SARS-CoV 2 infecție cu SARS-CoV-2 infecţia cu SARS-CoV-2 infectia cu SARS-CoV-2

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.