Newsflash
Internaționale

Alergiile sezoniere în contextul COVID-19

de Dr. Alina SIMACHE - apr. 10 2020
Alergiile sezoniere în contextul COVID-19

Pacienţii cu rinită alergică sunt afectaţi în mod particular în contextul pandemiei COVID-19, creșterea duratei și a severităţii reacţiilor alergice sezoniere generând îngrijorare în rândul populaţiei vulnerabile.

Tusea, congestia nazală și astenia fizică marcată sunt manifestări comune pentru persoanele care se confruntă frecvent cu alergiile respiratorii, însă în primăvara aceasta pacienţii sunt deosebit de îngrijoraţi din cauza infecţiei cu noul coronavirus, care asociază simptome similare.

Totuși, dr. Jeffrey Factor de la Connecticut Asthma & Allergy Center din West Hartford, citat de Medscape Medical News, subliniază că strănutul, pruritul și lăcrimarea sunt simptome sugestive în special pentru alergiile sezoniere, și nu pentru COVID-19.

„Este dificil să ne protejăm pacienţii de mucegaiul sau polenul din exterior [...] Există un deficit de medicamente din cauza achiziţionării excesive a preparatelor medicamentoase eliberate fără restricţii”, adaugă dr. Sanjiv Sur, de la Baylor College of Medicine, Houston.

„Remarcăm îngrijorare și confuzie din cauza instalării precoce a sezonului alergiilor favorizate de temperaturile ridicate, simptomele putând să apară brusc […] Toată lumea este anxioasă, iar cei care încep să tușească sau remarcă congestie nazală intră în panică. De aceea, este important ca noi să evidenţiem ce se întâmplă de fapt”, a declarat dr. Lakiea Wright, de la Brigham and Women’s Hospital, Boston, SUA.

Recunoașterea simptomelor, esenţială

Diferenţierea între simptomatologia asociată alergiilor sezoniere și tabloul clinic mult mai sever generat de COVID-19 este vitală. Pacienţii trebuie să înţeleagă când e cazul să se îngrijoreze cu privire la riscul unei potenţiale infecţii cu noul coronavirus, subliniază dr. Sur.

alergiile sezoniereAstfel, dacă aceștia resimt dispnee și mialgii asemănătoare gripei, s-ar impune să ia în considerare o afecţiune severă, inclusiv COVID-19. De asemenea, pacienţii ar trebui să fie informaţi corect cu privire la apariţia febrei în infecţia cu noul coronavirus, aceasta nefiind asociată în toate cazurile.

 Ameliorarea simptomatologiei odată cu introducerea medicaţiei specifice sau prin repaus la domiciliu, cu evitarea potenţialilor alergeni, reprezintă un indicator sugestiv pentru alergiile sezoniere.

Dr. Wright le recomandă pacienţilor consemnarea simptomelor într-un „jurnal”, notând factorii declanșatori și alte detalii semnificative, precum asocierea manifestărilor cu deschiderea ferestrelor, agravarea acestora într-un anumit moment al zilei, meteosensibilitatea și efectul medicamentelor specifice asupra simptomatologiei.

Triajul cazurilor și telemedicina, soluţii potenţiale

În condiţiile în care situaţia actuală impune acordarea priorităţii pentru asigurarea îngrijirilor de sănătate urgente, anumite domenii medicale, inclusiv alergologia, ar putea oferi continuitatea serviciilor prin intermediul mediului virtual.

„Trebuie să continuăm să ne îngrijim pacienţii, însă trebuie să fim conștienţi de situaţia actuală [...] Decizia de a reduce serviciile este contextuală, deși numeroase state au decis deja sistarea vizitelor medicale și a procedurilor neesenţiale”, a declarat pentru Reuters dr. Matthew Greenhawt, de la Children’s Hospital Colorado, Aurora.

Un grup de experţi din SUA și Canada, din care face parte și dr. Greenhawt, a publicat recent un articol în The Journal of Allergy and Clinical Immunology, care furnizează un plan de triaj eficient pentru serviciile de alergologie pe durata pandemiei de COVID-19.

Potrivit acestora, majoritatea îngrijirilor medicale din domeniul alergologiei sunt elective, putând fi amânate sau gestionate de la distanţă, prin intermediul serviciilor de telemedicină.

Totuși, experţii precizează că pacienţii cu astm bronșic și cei imunodeprimaţi ar trebui să fie consultaţi prin contact direct cu medicul, în caz de necesitate.

„Cheia este evaluarea balanţei dintre riscul gestionării indirecte a bolii și acela de expunere la COVID-19, îmbolnăvire, răspândirea infecţiei, spitalizare și fatalitate [...] Trebuie să conștientizăm potenţialul cabinetelor noastre de a deveni vectori pentru infectarea pacienţilor. De aceea, este important să recunoaștem cazurile care trebuie consultate personal și care sunt situaţiile care pot fi gestionate prin soluţii alternative”, a menţionat dr. Greenhawt.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe