Newsflash
Internaționale

Alertă: Au fost identificate vaccinuri gripale falsificate!

de Dr. Alina SIMACHE - nov. 6 2020
Alertă: Au fost identificate vaccinuri gripale falsificate!

Trei loturi diferite de vaccin gripal tetravalent falsificat (Fluzone®) au fost identificate recent în Mexic, conform unei alerte raportate către OMS pe 16 octombrie 2020.

Foto 1_1Fluzone® este un vaccin tetravalent inactivat, utilizat pentru imunizare împotriva virusului influenza A (H1N1 și H2N2) și a subtipurilor B. În cazul produselor distribuite recent în Mexic, OMS avertizează că acestea au fost confirmate ca fiind falsificate.

Astfel, reprezentanţii Sanofi Pasteur, dezvoltatorul Fluzone®, au declarat că nu au produs sau distribuit aceste produse, iar date variabile ale acestor vaccinuri falsificate (numărul lotului și datele de expirare) nu corespund cu registrele oficiale ale dezvoltatorului.

În plus, vaccinul tetravalent Fluzone® nu a fost încă distribuit în Mexic de Sanofi Pasteur și a apărut pe piaţă înainte de începutul lunii noiembrie.

Mai multă vigilenţă în spitale

OMS sugerează creșterea gradului de vigilenţă la nivelul spitalelor, clinicilor, comercianţilor, distribuitorilor și al farmaciilor cu privire la furnizorii din regiunile ce ar putea fi afectate de aceste produse.

„Toate produsele medicale trebuie să fie obţinute de la furnizori autorizaţi/licenţiaţi și de încredere. Autenticitatea produselor și condiţia fizică trebuie atent verificate. Se recomandă sfatul unui profesionist medical în caz de nelămuriri”, au spus reprezentanţii OMS.

În cazul celor care se află deja în posesia vaccinurilor falsificate, organizaţia recomandă evitarea utilizării acestora. Cei care le-au folosit deja sau care au prezentat reacţii adverse asociate acestor produse sunt sfătuiţi să solicite opinia unui profesionist medical și să raporteze incidentul către autorităţile responsabile.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe