Newsflash
Internaționale

Algoritm pentru diagnosticul TVP

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - sept. 24 2021
Algoritm pentru diagnosticul TVP

Cercetătorii lucrează la un algoritm care utilizează inteligenţa artificială (IA) pentru a diagnostica tromboza venoasă profundă (TVP).

foto2Algoritmul a fost dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea Oxford, de la Imperial College și Universitatea din Sheffield, în colaborare cu o companie specializată în tehnologie, ThinkSono.

Potrivit dezvoltatorilor algoritmului, rezultatele preliminare arată că acesta are o eficienţă în depistarea pacienţilor cu TVP comparabilă cu a tehnicilor ecografice de diagnostic.

Algoritmul, care va fi operat de un dispozitiv (AutoDVT), poate citi imaginea ecografică în lipsa unui medic cu experienţă în acest domeniu și ar putea economisi aproximativ 150 de dolari per examinare.

Tromboza venoasă profundă are originea, cel mai frecvent, la nivelul membrelor inferioare și determină edem la nivelul membrului, durere și disconfort. În lipsa tratamentului, poate duce la apariţia emboliei pulmonare.

Aproximativ jumătate dintre cei care suferă de tromboză venoasă profundă vor dezvolta dizabilităţi și vor acuza simptome cronice. Anual, peste opt milioane de persoane sunt afectate de TVP la nivel mondial.

Cercetătorii vor testa în viitor acurateţea algoritmului, comparând metodele clasice de diagnostic cu AutoDVT. Christopher Deane, membru al echipei de cercetare din cadrul Centrului de Trom­boză și Hemofilie de la Oxford, explică faptul că algoritmul va putea nu doar să depisteze prezenţa trombului, ci și să îl localizeze cu precizie. Imaginile astfel obţinute de nespecialiști ar putea fi trimise la distanţă unor experţi, pentru confirmare.

În prezent, pacienţii suspectaţi de TVP nu primesc de cele mai multe ori un diagnostic clar în decurs de 24 de ore, și mulţi dintre ei primesc tratament injectabil cu anticoagulant care nu le este necesar și are potenţiale efecte adverse.

Citește și: Diagnosticul în tromboza venoasă profundă


Notă autor:

https://www.ox.ac.uk/news/2021-09-15-researchers-develop-machine-learning-algorithm-diagnose-deep-vein-thrombosis

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe