Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Algoritm pentru diagnosticul TVP

Viața Medicală
Dr. Roxana DUMITRIU vineri, 24 septembrie 2021

Cercetătorii lucrează la un algoritm care utilizează inteligenţa artificială (IA) pentru a diagnostica tromboza venoasă profundă (TVP).

foto2Algoritmul a fost dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea Oxford, de la Imperial College și Universitatea din Sheffield, în colaborare cu o companie specializată în tehnologie, ThinkSono.

Potrivit dezvoltatorilor algoritmului, rezultatele preliminare arată că acesta are o eficienţă în depistarea pacienţilor cu TVP comparabilă cu a tehnicilor ecografice de diagnostic.

Algoritmul, care va fi operat de un dispozitiv (AutoDVT), poate citi imaginea ecografică în lipsa unui medic cu experienţă în acest domeniu și ar putea economisi aproximativ 150 de dolari per examinare.

Tromboza venoasă profundă are originea, cel mai frecvent, la nivelul membrelor inferioare și determină edem la nivelul membrului, durere și disconfort. În lipsa tratamentului, poate duce la apariţia emboliei pulmonare.

Aproximativ jumătate dintre cei care suferă de tromboză venoasă profundă vor dezvolta dizabilităţi și vor acuza simptome cronice. Anual, peste opt milioane de persoane sunt afectate de TVP la nivel mondial.

Cercetătorii vor testa în viitor acurateţea algoritmului, comparând metodele clasice de diagnostic cu AutoDVT. Christopher Deane, membru al echipei de cercetare din cadrul Centrului de Trom­boză și Hemofilie de la Oxford, explică faptul că algoritmul va putea nu doar să depisteze prezenţa trombului, ci și să îl localizeze cu precizie. Imaginile astfel obţinute de nespecialiști ar putea fi trimise la distanţă unor experţi, pentru confirmare.

În prezent, pacienţii suspectaţi de TVP nu primesc de cele mai multe ori un diagnostic clar în decurs de 24 de ore, și mulţi dintre ei primesc tratament injectabil cu anticoagulant care nu le este necesar și are potenţiale efecte adverse.

Citește și: Diagnosticul în tromboza venoasă profundă

https://www.ox.ac.uk/news/2021-09-15-researchers-develop-machine-learning-algorithm-diagnose-deep-vein-thrombosis

Etichete: tromboza venoasa profunda diagnosticare tromboza inteligenta artificiala

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.