Newsflash
Internaționale

Antibioticul care poate fi administrat pacienților, în ciuda alergiei la penicilină

de Florentina Ionescu - mar. 18 2021
Antibioticul care poate fi administrat pacienților, în ciuda alergiei la penicilină

Un antibiotic comun poate fi administrat în siguranță majorității pacienților care au trecut printr-o intervenție chirurgicală, în ciuda alergiei la penicilină.

La majoritatea pacienților care au suferit o intervenție chirurgicală, cu istoric de alergie la penicilină, se poate administra în siguranță antibioticul cefazolină recomandat conform ghidurilor, pentru a preveni infecția, în locul mai multor alternative la penicilină care sunt mai puțin eficiente și mult mai scumpe, potrivit unui studiu realizat de oamenii de știință de la Massachusetts General Hospital (MGH), University of Colorado Anschutz Medical Campus și University of Porto din Portugal. 

antibiotic studiu alergie la penicilina

Cercetătorii au raportat în jurnalul JAMA Surgery că frecvența alergiilor atât la peniciline cât și la cefazolină a fost atât de mică încât majorității pacienților ar trebui să i se administreze cefazolină indiferent de istoricul lor de alergie, scrie medicalxpress.com.

„În practica curentă, aproape 10% dintre pacienții din SUA care raportează o alergie la penicilină au șanse mici să primească cefazolină la momentul intervenției chirurgicale și au șanse mai mari să primească clindamicină sau vancomicină, care cresc riscul acestor pacienți de a dezvolta o infecție în urma intervenției chirurgicale”, a declarat unul dintre coautorii studiului, dr. Kimberly Blumenthal, investigator în Divizia de Reumatologie, Alergologie și Imunologie din cadrul Massachusetts General Hospital.

Totodată, aceasta a adăugat că „Studiul nostru a scos la iveală faptul că frecvența alergiilor duale la penicilină și la cefazolină a fost atât de mică – 0,7% - încât medicii chirurgi și anesteziștii ar trebui să fie încrezători în ce privește administrarea de cefazolină la aproape toți pacienții cu un istoric de alergie la penicilină”.

Cefazolina este un antibiotic recomandat pentru majoritatea procedurilor chirurgicale. Evitarea acestui antibiotic la pacienții cu alergie la penicilină este o măsură împământenită din cercetările din anii 969 și 1970, care au raportat o rată de reactivitate de 8% între peniciline și cefalosporine, așa cum este cefazolina.

„Noi am descoperit că evitarea cefazolinei pe baza unor informații de acum 50 de ani este fără rost și că, în multe cazuri, deloc benefică. Nu doar că cefazolina este sigură pentru aproape toți pacienții cu alergie la penicilină, dar în același timp studiile au arătat că este bine tolerată și că are spectrul corespunzător de activitate împotriva organismelor întâlnite în mod frecvent în locurile unde apar infecțiile chirurgicale”, a declarat autorul senior al acestui studiu, de la Meghan Jeffres, de la University of Colorado Skaggs School of Pharmacy.


Notă autor:

Sursa foto: Olga Oginskaya de la Pixabay

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe