Newsflash
Internaționale

Antidepresivele, folosite pentru a trata cancerul la copii

de Florentina Ionescu - nov. 9 2020
Antidepresivele, folosite pentru a trata cancerul la copii

Un studiu nou a arătat că antidepresivele pot încetini dezvoltarea unui tip de cancer – sarcomul Ewing. Așa arată rezultatele unor experimente de laborator pe șoareci și celule.

Acestea sunt rezultatele pe care le-au obținut oamenii de știință de la  Karolinska Institutet din Suedia și de la MD Anderson Cancer Centre din Texas. Cercetătorii speră să descopere astfel noi strategii de tratament împotriva cancerului, scrie www.sciencedaily.com despre studiul publicat recent în jurnalul „Cancer Research”.

medicamente antidepresive

„Deși acest studiu a fost făcut pe șoareci și încă nu știm cum să traducem rezultatele la oameni, el ne oferă speranța că vom putea utiliza în alte scopuri medicamente comune pentru pacienții tineri cu cancer caer au nevoie disperată de opțiuni mai bune de tratament”, a declarat primul autor al studiului, Caitrín Crudden, de la Departamentul de Oncologie-Patologie de la Institutul Karolinska.

Studiul a examinat trăsăturile comune dintre două grupuri mari de receptori de pe suprafața celulelor: receptorul GPCR și receptorul RTK. Prima categorie, GPCR este țintită de mai mult de jumătate dintre toate medicamentele dezvoltate pentru a trata alergiile, astmul, depresia, anxietatea și hipertensiunea, dar până acum nu au fost utilizate pentru a trata cancerele.

Receptorii RTK sunt țintiți de medicamentele care luptă împotriva cancerelor, cum ar fi cel mamar și cancerele de colon, datorită implicației lor în anomaliile celulare. Un receptor din familia aceasta RtK și care îndeplinește un rol important în multe cancere, inclusiv în sarcomul Ewing, este receptorul IGF1R. Însă tentativele anterioare de a dezvolta medicamente anti-cancer împotriva acestui receptor au eșuat.

Încetinirea dezvoltării cancerului

În acest studiu, cercetătorii au evaluat IGF1R și au descoperit că ar putea să afecteze funcționarea receptorului prin medicamentele care țintesc GPCR, mai scrie sciencedaily.com. Această strategie deschide noi posibilități de a folosi în alte scopuri medicamente bine tolerate pentru a reduce activitatea acestui receptor ce influențează tumorile și, prin urmare, ar putea încetini sau stopa dezvoltarea tumorilor.

S-a folosit un antidepresiv

Pentru a testa această ipoteză, cercetătorii au tratat celulele din sarcomul Ewing și modelele de șoareci cu un medicament antidepresiv (Paroxetine) care a inhibat receptorii de recaptare ai serotoninei, care fac parte din familia de receptori GPCR.

Experții au descoperit că acest medicament a scăzut semnificativ numărul de receptori IGF1R de pe celulele maligne și, prin urmare, a suprimat dezvoltarea tumorii. Totodată, cercetătorii au scos la iveală mecanismul molecular de la baza acestor ținte.


Notă autor:

Credit foto: Memed_Nurrohmad de la Pixabay

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe