Newsflash
Internaționale

Antiviral pentru variola maimuţei

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - sept. 2 2022
Antiviral pentru variola maimuţei

La Universitatea Oxford au început studiile privind antiviralul tecovirimat, care ar grăbi procesul de vindecare în caz de variola maimuţei.

antiviral

Peste 3.000 de cazuri de variola maimuţei au fost identificate în Marea Britanie. Virusul s-a răspândit rapid și în alte ţări și a fost declarat urgenţă medicală globală. În cele mai multe cazuri, infecţia se vindecă de la sine, dar recuperarea poate dura săptămâni și se poate însoţi de complicaţii semnificative. Unul dintre cercetătorii implicaţi în studiul Platinum, ce urmărește dezvoltarea antiviralului tecovirimat, explică faptul că acest tratament poate ajuta pacienţii să se vindece și să iasă din carantină mai repede.

        Aproximativ 500 de pacienţi cu variola maimuţei vor participa la studiu: unii dintre ei vor primi doza de tecovirimat de două ori pe zi, în tratament la domiciliu, iar alt grup va primi placebo.

        Prin compararea rezultatelor celor două grupuri, cercetătorii speră să ajungă la o concluzie în câteva luni. Tecovirimat sau Tpoxx împiedică virusul să părăsească celulele deja infectate și oprește răspândirea acestuia în organism. Medicamentul a fost aprobat anul acesta pentru tratamentul variolei maimuţei, având în vedere rezultatele pozitive din studiile iniţiale efectuate pe animale și siguranţa dovedită la voluntarii umani sănătoși.

Timp de 14 zile

        În prezent, majoritatea pacienţilor cu variola maimuţei primesc tratament simptomatic. Studiul Platinum va evalua timpul de vindecare de la administrarea antiviralului. Vor fi incluși adulţi și copii testaţi pozitiv pentru variola maimuţei, dar care nu necesită spitalizare, având o formă moderată de boală. În afară de antiviralul studiat, pacienţii vor primi și tratamentul standard, conform protocolului naţional.

Tabletele de tecovirimat vor fi administrate timp de 14 zile, iar pacienţii pot opri voluntar administrarea lor. Se va compara timpul necesar remiterii simptomatologiei – în special a leziunilor cutanate, care sunt un simptom frecvent –, pacienţii urmând să completeze formulare online zilnic. În plus, se va evalua cât de rapid vor elimina virusul persoanele infectate– prin testele clasice de detecţie virală. De asemenea, cercetătorii vor monitoriza și efectele adverse ale tratamentului. Pacienţii vor fi monitorizaţi pentru 28 de zile.

        Antiviralul tecovirimat a fost dezvoltat pentru a trata infecţii cauzate de virusurile din familia pox. Anterior studiului PLATINUM, pentru a-i testa siguranţa, a fost administrat unui număr de 400 de voluntari sănătoși. Nu au fost identificate motive de îngrijorare. Pe lângă accelerarea vindecării, medicamentul poate reduce complicaţiile și riscul de răspândire a virusului.

 


Notă autor:

https://platinumtrial.ox.ac.uk/more-information

https://www.bbc.com/news/health-62644509

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe