Newsflash
Internaționale

Antiviralul împotriva COVID-19 va avea disponibilitate crescută

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - apr. 29 2022
Antiviralul împotriva COVID-19 va avea disponibilitate crescută

Autorităţile de la Casa Albă au anunţat săptămâna trecută că Paxlovid, antiviralul împotriva COVID-19 produs de Pfizer, va putea fi procurat cu ușurinţă în SUA, în centre de tip one-stop asociate farmaciilor.

antiralcovid

Reprezentanţii de la Casa Albă își doresc să crească disponibilitatea și accesul la acest medicament, care va fi disponibil în mai multe puncte, inclusiv așa-numitele test-to-treat. Iniţiativa oficialilor americani implică testarea gratuită, iar în caz de rezultat pozitiv, persoanele afectate pot beneficia pe loc de o prescripţie gratuită. La acest program vor participa anumite lanţuri de farmacii americane, precum CVS, Walgreens și Walmart. Deja reprezentanţii lor au declarat că numărul pacienţilor care au beneficiat de prescripţia acestui antiviral a crescut semnificativ în ultimele trei luni, mulţi dintre farmaciști prescriind pacienţilor atât Paxlovid, cât și Molnupiravir.

        Autorităţile își doresc să aibă, în plus, mai multe programe educative pentru populaţie, dar și pentru personalul sanitar, pentru a putea prescrie și indica Paxlovid. Populaţia americană a apelat în mică măsură la aceste servicii până acum, dar autorităţile se așteaptă la o creștere lentă, în contextul aplicării programelor. Specialiștii speră ca aceste servicii să transforme în mod pozitiv medicina și să faciliteze accesul pacienţilor în timp util la astfel de îngrijiri medicale, care nu presupun o programare, așteptarea în faţa cabinetului medicului, consultaţia și apoi deplasarea la farmacie, pentru ridicarea reţetei.

Precauţii și oportunităţi

        Paxlovid nu este indicat pentru pacienţii cu boală cronică renală severă și necesită precauţie la pacienţii care urmează diferite tratamente ce pot interacţiona cu acest antiviral. Antiviralele trebuie administrate imediat ce testul pentru COVID-19 a confirmat infecţia (în special în cazul infectării cu variantele Omicron, tulpina BA.2). Acesta este de fapt obiectivul programelor test-to-treat.

        Antiviralele pentru COVID-19 sunt autorizate în regim de urgenţă și există anumite limitări privind educaţia pentru utilizarea acestora. Mulţi medici nu se simt în largul lor în momentul în care prescriu aceste medicamente, de aceea specialiștii încearcă să-i educe în acest sens, pentru că rapiditatea iniţierii tratamentului este esenţială.

        În acest moment, există două antivirale pentru COVID-19 autorizate de Administraţia pentru Controlul Alimentelor și Medicamentelor din Statele Unite: Paxlovid produs de Pfizer, pentru persoanele cu vârstă de peste 12 ani, și Molnupiravir produs de Merck, pentru adulţi.

 


Notă autor:

https://edition.cnn.com/2022/04/25/health/pfizer-covid-pill-paxlovid-availability/index.html

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe