Newsflash
Internaționale

Aparate auditive din supermarket

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - oct. 21 2022
Aparate auditive din supermarket

Americanii pot cumpăra acum proteze auditive mai ieftine, direct din magazin, fără să necesite o vizită la medic și o reţetă în acest sens.

urechePreședintele Joe Biden semna în luna iulie un ordin prin care încuraja Administraţia pentru Controlul Alimentelor și Medicamentelor din Statele Unite (FDA) să permită comercializarea de proteze auditive la liber, fără prescripţie. În august, FDA anunţa modificarea acestei reguli.

Se estimează că 90% dintre persoanele cu probleme auditive ar putea să beneficieze de aceste dispozitive comercializate over the counter. Experţii spun că schimbarea este majoră și că ani întregi s-a lucrat la proteze care să fie accesibile și calitative.

Până în acest moment, dispozitivele de acest fel erau foarte scumpe și doar 16% dintre zecile de milioane de americani cu probleme de auz utilizau o astfel de proteză, potrivit National Institute on Deafness and Other Communication Disorders.

Numărul persoanelor cu hipoacuzie este semnificativ. Între americanii cu vârsta de peste 12 ani, aproximativ unul din opt are hipoacuzie cu ambele urechi, iar problema se agravează odată cu înaintarea în vârstă. Circa un sfert dintre persoanele cu vârsta între 65 și 74 de ani au probleme de auz, iar proporţia crește la 50% pentru cei cu vârsta de 75 de ani.

Costul unei proteze

În general, o persoană plătește minimum 4.000 de dolari pentru dispozitive auditive destinate ambelor urechi, arăta unui studiu publicat în 2020 în JAMA. Marii producători pot oferi dispozitive pentru 1.400 de dolari perechea, însă, în funcţie de tehnologie, altele pot costa și 6.000 de dolari pentru o ureche.

În Statele Unite, asigurările private nu acoperă aceste servicii pentru sănătate și același lucru e valabil pentru majoritatea pachetelor Medicare și pentru jumătate din opţiunile Medicaid.

Casa Albă a anunţat săptămâna aceasta că protezele auditive sunt sau vor fi foarte curând disponibile la marii comercianţi ca Walmart, Walgreens, CVS, iar preţurile vor varia în jurul a 200 de dolari perechea.

Firma Sony are, de asemenea, două modele care pot fi personalizate cu ajutorul unei aplicaţii de mobil, la un preţ de 999 de dolari, cu o baterie reîncărcabilă ce se poate utiliza până la 70 de ore.

Pacienţii cu hipoacuzie au un risc mai mare de a avea probleme de sănătate și cel mai probabil au dificultăţi în a-și părăsi
locuinţa. Există o legătură între surditate și fragilitatea generală, implicit un risc crescut de cădere, aceasta din urmă fiind a doua cauză de mortalitate la nivel mondial.

De asemenea, mai multe studii au regăsit o legătură între problemele de auz și o sănătate mintală și psihosocială precară. Problemele de auz pot duce la depresie, izolare și chiar demenţă.

Specialiștii sfătuiesc pacienţii ca în momentul în care doresc să cumpere un dispozitiv pentru auz să fie siguri că se informează privind modalitatea de returnare. FDA nu a obligat companiile să ofere condiţii de returnare, însă aceste aspecte ar trebui specificate obligatoriu. La protezele de auz, în general, ajustarea auzului durează până la patru săptămâni.

Citiți și: O platformă interactivă ajută la învățarea limbajului semnelor


Notă autor:

https://edition.cnn.com/2022/10/17/health/over-the-counter-hearing-aids-available/index.html

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe