Newsflash
Internaționale

Aproape 20% dintre pacienții cu COVID-19 prezintă doar simptome gastrointestinale

de Florentina Ionescu - nov. 4 2020
Aproape 20% dintre pacienții cu COVID-19 prezintă doar simptome gastrointestinale

Aproape unul din cinci pacienți cu COVID-19 poate să prezinte doar simptome gastrointestinale, potrivit unei analize ce a inclus zeci de studii academice publicate în jurnalul „Abdominal Radiology”.

Rezultatele acestei analize sugerează că medicii specialiști în radiologie abdominală trebuie să fie în continuare vigilenți în timpul pandemiei, în timpul examinării pacienților, scrie www.sciencedaily.com

Coronavirus Romania 29 martie

Potrivit sursei citate, simptomele gastrointestinale asociate cu COVID-19 variază extrem de mult, dar pot include: pierdea poftei de mâncare, greață, vărsături, diaree și durere abdominală generalizată.

Cercetătorii care au condus această analiză au raportat că 18% dintre pacienții care s-au prezentat la medic cu astfel de simptome și că 16% dintre cazurile de COVID-19 pot prezenta doar simptome gastrointestinale.

„Există un număr tot mai mare de studii în literatura de specialitate care arată că simptomatologia abdominală este o prezentare frecventă pentru COVID-19”, a declarat Mitch Wilson,radiolog și lector în cadrul Universității Alberta (Faculty of Medicine & Dentistry), citat de sciencedaily.com.

Oamenii de știință au examinat rezultatele obținute în 36 de studii publicate anul acesta, pentru a trage anumite concluzii. Pe lângă simptomele gastrointestinale, ei au determinat și potențialele semne pe care medicii radiologi ar trebui să le caute în timp ce efectuează investigațiile imagistice care ar putea fi dovadă a infecției cu SARS-CoV-2.

Aceste semne includ: inflamația intestinului subțire și a intestinului gros, aer în interiorul peretelui intestinului (pneumatoză) și perforarea intestinului. Semnele acestea sunt destul de rare, au spus cercetătorii, și ar putea indica pacienții cu o formă avansată de boală.

Observarea acestor semne nu arată neapărat că pacientul are COVID-19. Semnele ar putea să apară de pe urma unei palete largi de cauze. Dar una dintre aceste potențiale cauze este o infecție de pe urma virusului SARS-CoV-2, spun cercetătorii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe