Newsflash
Internaționale

Aproape toată populația planetei respiră aer ce depășește limitele acceptate de OMS

de Florentina Ionescu - apr. 8 2022
Aproape toată populația planetei respiră aer ce depășește limitele acceptate de OMS

Miliarde de oameni încă respiră aer de o calitate precară, arată noile date publicate de Organizația Mondială a Sănătății.

Aproape întreaga populație a lumii (99%) respiră un aer care depășește limitele impuse de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru calitatea aerului, iar acest factor amenință sănătatea locuitorilor planetei. 

oms poluare aer
Fotografie creată de Ion Ceban @ionelceban, de la Pexels

Un număr record, de peste 6.000 de orașe din 117 țări monitorizează în prezent calitatea aerului respirat, arată un comunicat al OMS, dar persoanele care locuiesc în aceste orașe încă respiră la valori extrem de mari particule în suspensie și dioxid de azot. Oamenii din țările cu venituri mici și medii suferă de pe urma gradului mai mare de expunere la acești factori poluanți, arată OMS.

Aceste constatări au determinat Organizația Mondială a Sănătății să sublinieze importanța reducerii combustibililor fosili și adoptarea unor măsuri tanginile pentru a reduce nivelul poluării aerului.

Luna aceasta, OMS a lansat o bază de date a calității aerului, care include măsurători pentru particulele în suspensie cu diametrele mai egale sau mai mici de 10 μm (PM 10) sau 2,4 μm (PM 2,5).

Noua bază de date a calității aerului este cea mai vastă de până acum în ceea ce privește acoperirea unui subiect precum expunerea la poluarea aerului la nivelul solului. De la ultima actualizare, peste 2.000 de orașe / așezări umane înregistrează acum date și monitorizează nivelul particulelor în suspensie PM 10 și PM 2,5.

„Motivele actuale de îngrijorare cu privire la energie subliniază importanța accelerării tranziției către sisteme de energie mai curată, mai sănătoasă”, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

Acesta a adăugat că trebuie abordată problema poluării aerului și cea a schimbărilor climatice, subliind încă o dată nevoia presantă de a ne îndrepta mai repede spre o lume care este mai puțin dependentă de combustibilii fosili. 

Ziua Mondială a Sănătății are ca temă în 2022 „Planeta Noastră, Sănătatea Noastră” 

OMS lansează o bază de date despre calitatea aerului 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe