Newsflash
Internaționale

Ar trebui sau nu ca medicii să vorbească despre religie cu pacienții lor?

de Florentina Ionescu - feb. 21 2023
Ar trebui sau nu ca medicii să vorbească despre religie cu pacienții lor?

Un sondaj realizat de cercetătorii de la Universitatea din Michigan a scos la iveală că 71% dintre cei chestionați au avut credințe și păreri religioase care sunt importante pentru ei.

Dintre cei aproape 2000 de americani care au răspuns la întrebările din sondajul de opinie, 19% au spus că, în esență, credințele lor religioase le-au influențat deciziile referitoare la îngrijirile din sănătate într-un fel sau altul, scrie Medical Xpress

religie doctori discutie cu pacientii
Fotografie de la Michael Morse: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/cruce-cruciuli-a-religie-iisus-1533907/

 

Mai mult, deși o majoritate semnificativă dintre acei 71% de respondenți s-au simțit confortabil discutând aceste credințe cu profesioniștii lor din domeniul sănătății, doar 28% dintre respondenți au vrut să fie întrebați despre credințele lor religioase ca parte din îngrijirea acordată sănătății lor.

Doar un sfert dintre cei care au participat la sondajul de opinie au spus că au discutat despre credințele lor religioase sau spirituale cu un profesionist din domeniul medical, mai arată sursa menționată.

Toate aceste aspecte ridică „la fileu” câteva întrebări interesante din punct de vedere etic. Ar trebui sau nu doctorii să discute despre religie cu pacienții lor religioși?

Datele de la Universitatea din Michigan arată că unii pacienți își doresc să vorbească despre religie cu doctorii lor – dar asta nu înseamnă că discuția este justificabilă din punct de vedere etic, scrie site-ul menționat.

Pentru a aborda aceste întrebări etice importante, este esențial ca mai întâi să se clarifice ce înseamnă sintagma „a discuta despre religie”. Aceasta ar putea să se refere la măsuri simple, cum ar fi ca pacienții să fie întrebați, ca parte din procesul de înregistrare și internare, dacă sunt religioși. Sau ar putea însemna discuții mult mai implicate despre acele credințe religioase ale pacienților și despre cum aceste credințe se reflectă în luarea deciziilor cu privire la sănătatea lor.

Cercetătorii au mers mai departe și în articolul lor publicat recent în jurnalul „Bioethics” se axează pe aceste forme mai accentuate de discuții religioase cu pacienții.

Doctorii evită discuția pe teme religioase

Un motiv pentru care doctorii nu sunt obligați să discute pe teme religioase cu pacienții lor religioși este faptul că acest lucru nu este practic, afirmă cercetătorii.

Studiile au arătat că medicii adesea evită să discute despre religie cu pacienții, în principal deoarece mulți dintre profesioniștii din domeniul medical simt că nu au suficiente cunoștințe, că le lipsește timpul și că nu au o pregătire profesională pentru o astfel de discuție.

În mod interesant, însă, aceste studii au mai scos la iveală că doctorii care învață despre religie ca parte din curriculumul lor din timpul facultății de medicină și/sau sunt ei înșiși persoane religioase au o probabilitate mai mare de a discuta despre religie cu pacienții lor. Deși, să nu uităm, există unii medici care recunosc că evită să discute pe teme religioase cu pacienții ale căror credințe religioase sunt diferite de ale lor.

Articolul complet este disponibil aici.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe