Newsflash
Internaționale

Armata SUA testează un vaccin COVID universal, împotriva tuturor variantelor

de Florentina Ionescu - ian. 7 2022
Armata SUA testează un vaccin COVID universal, împotriva tuturor variantelor

Un vaccin pan-coronavirus trece în studiile clinice de fază 2 după ce datele preclinice au indicat că generează o paletă mai largă de anticorpi împotriva variantelor actuale ale SARS-CoV-2.

Oamenii de știință de la Institutul de Cercetare Walter Reed Army conduc în prezent un proiect masiv cu scopul de a dezvolta un vaccin universal împotriva coronavirusului care să poată oferi protecție împotriva tuturor variantelor ale SARS-CoV-2, scrie newatlas.com. Mai multe studii publicate recent raportează rezultate preclinice de succes, iar studiile clinice de fază 2 cu subiecți umani sunt stabilite să înceapă într-un timp foarte scurt. 

vaccin covid testat armata sua eficienta variante sars cov 2
Foto: Pixabay

Numeroși oameni de știință au început să lucreze pentru a dezvolta un vaccin anti-COVID care să abordeze toate variantele virusului. Astfel, o echipă de cercetători din cadrul Armatei SUA (Walter Reed Army Institute of Research – WRAIR) a decis să abordeze problema dintr-un unghi diferit. În loc să lucreze pentru a produce un vaccin specific țintit spre SARS-CoV-2, cercetătorii au ales să investigheze un vaccin cu protecție mai largă care ar putea produce răspunsuri imune împotriva tuturor tipurilor de coronavirusuri, inclusiv orice variante specifice care ar putea să apară în viitor.

Apariția accelerată a coronavirusurilor care afectează oamenii în ultimele decenii și creșterea numărului de variante ale virusului SARS-CoV-2, inclusiv tot mai multe cazuri de Omicron, au subliniat nevoia continuă de a crea o generație nouă de vaccinuri care să confere o protecție mai largă împotriva bolilor cauzate de infecția cu coronavirusuri, a explicat Kayvon Modjarrad, de la WRAIR, departamentul de Boli Infecțioase Nou Formate.

Strategia oamenilor de știință din cadrul Armatei SUA a fost, deci, să dezvolte o tehnologie pentru un vaccin „pan-coronavirus” care să poată oferi o protecție eficientă, durabilă, sigură împotriva multiplelor variante și specii ale coronavirusului.

Acum cercetarea a început să culeagă roadele, întrucât un număr mare de studii recent publicate în mediul online au scos în evidență un vaccin inovativ cu nanoparticule. Acest vaccin se numește SpFN sau „spike ferritin nanoparticle vaccine”. 

Așadar, în loc să se axeze pe o singură permutare a proteinei Spike a virusului SARS-CoV-2, așa cum fac majoritatea vaccinurilor anti-COVID-19 din primul val, această tehnologie stăpânește structura unică a proteinelor de feritină pentru a prezenta corpului o paletă mai largă a diferitelor antigene ale coronavirusului.

Feritina este o proteină care se găsește în mod natural, cel mai bine fiind cunoscută ca o particulă ce poartă atomii de fier în corpul uman. Ea are o structură unică, despre care experții spun că seamănă cu o minge de fotbal, în sensul că are 24 de fațete diferite. În contextul unui vaccin împotriva coronavirusurilor, oamenii de știință pot atașa o proteină Spike diferită de fiecare dintre cele 24 de fațete ale nanoparticulei de feritină. Asta înseamnă că o singură nanoparticulă ar putea să mențină în bagajul ei proteinele Spike nu numai de la o paletă variată de variante ale SARS-CoV-2, ci și o varietate de particule de la alte coronavirusuri frecvent întâlnite.

„Acest vaccin iese în evidență în peisajul vaccinurilor împotriva COVID-19. Display-ul sau modul de afișare repetitiv și ordonat al proteinei Spike a coronavirusului pe o nanoparticulă cu mai multe fețe poate stimula imunitatea într-un asemenea mod încât o putem traduce ca fiind o protecție semnificativ mai largă”, a declarat Kayvon Modjarrad.

În lunile recente, cercetătorii WFAIR au publicat un număr mare de studii preclinice care au testat vaccinul cu SpFN pe animale. Toate studiile au demonstrat că noul vaccin a produs răspunsuri imune robuste împotriva mai multor variante ale virusului SARS-CoV-2.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe