Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Așa arată virusul SARS-CoV-2 în imagini 3D

Viața Medicală
Dorina Novac joi, 21 mai 2020, ora 14:31

Biologii de la studioul de biomedicină Visual Science au publicat un model 3D al virusului SARS-CoV-2, până la rezoluție atomică. Aceștia s-au inspirat din cele mai recente cercetări științifice privind structura noului coronavirus.

Experții spun că aceasta este cea mai exactă prezentare a ARN-ului virusului SARS-CoV-2  având în vedere informațiile care sunt până în prezent. Astfel, pentru a crea imaginile detaliate au fost folosite informațiile științifice publicate despre virus.

coronavirus imagine2
Sursă imagine: visual-science.com

 

Modelul virusului SARS-CoV-2 face parte din proiectul Viral Park, care a dezvoltat lucrări similare și pentru HIV, virusul gripal A/H1N1, Ebola și Zika, scrie znak.com.

Structura virusului

Potrivit specialiștilor, particulele coronavirale sunt pleiomorfe, ceea ce înseamnă că forma lor poate varia. Cu toate acestea, majoritatea particulelor sunt ovale sau sferice, cu diametre cuprinse între 50 și 150 nanometri.

coronavirus 3d

Culorile aprinse din imagini arată molecule care sunt codificate de genomul viral. Nuanțele de gri corespund structurii celulelor-gazdă. Astfel, este subliniată natura parazitară și non-autonomă a virusului, informează visual-science.com.

proteine de suprafata

De asemenea, de-a lungul suprafeței pot fi văzute proteinele prin care virusul se fixează de gazdă, aceasta fiind prima fază a infecției. Membrana celulară este și ea vizibilă. Aceasta ajută virusul să se grupeze și să își țină toate părțile împreună.

„Modelul de particule virale arată o particulă matură cu proteine ​încorporate în membrană. Aceste imagini magnifice fac posibilă o mai bună înțelegere a structurii virusului, iar pentru cei fără experineță științifică –, virusul care infectează milioane d eoameni a devenit mai real”, a spus Vincent Racaniello, profesor de microbiologie și imunologie la Universitatea Columbia din New York.

Etichete: SARS-Cov-2 noul coronavirus imagini 3D cercetari stiintifice

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC