Newsflash
Internaționale

Asociere între durerea cronică de cap și durerea de spate

de Florentina Ionescu - sept. 30 2019
Asociere între durerea cronică de cap și durerea de spate

O analiză amplă care a avut în vedere 14 studii a arătat că persoanele cu dureri persistente de cap sau cu durere de spate au avut o probabilitate de două ori mai mare de a suferi și de cealaltă problemă de sănătate, cele două fiind strâns legate.

Noile descoperiri făcute de oamenii de știință sugerează că există o puternică asociere între durerile cronice de cap și durerea persistentă de spate. În urma acestor rezultate, oamenii de știință cred că, în viitor, s-ar putea descoperi calea către un tratament mult mai eficient.

În 2013, un studiu german a identificat o legătură între durerea lombară și migrena cronică, precum și durerile cronice de cap de tipul cefaleei de tensiune. În prezent, s-ar părea că oamenii de știință de la Universitatea Warwick , din Marea Britanie, au descoperit o asociere și mai puternică între aceste dureri.

Analiza cercetătorilor a implicat 14 studii, de amploare diferită. Cel mai mic studiu a avut 88 de participanți, iar cel mai mare a implucat 404.206 indivizi.

Analiza care a fost publicată în Journal of Headache and Pain a arătat că toate studiile împărtășeau o asociere similară pozitivă între cele două dureri, cea de cap și cea de spate.

Cercetătorii au concluzionat că persoanele care suferă de un tip de durere au, în medie, un risc de două ori mai mare să aibă și celălalt tip de durere, în comparație cu persoanele care nu sufereau de dureri de cap sau dureri lombare. În cazul persoanelor care se confruntă cu migrene, asocierea a fost și mai puternică.

Tratamentul combinat ar putea fi o soluție

Autorii analizei au explicat că o posibilă cauză ar fi modul în care oamenii reacționează la durere, iar astfel, unele persoane sunt mai sensibile atât în fața cauzelor de natură fizică ale durerii de cap, cât și în fața cauzelor durerii de spate.

O astfel de cauză ar putea fi, în viitor, ținta tratamentului, iar oamenii de știință cred că o abordare unită ar putea fi cea mai bună soluție pentru a calma aceste dureri, scrie Medical News Today.

Medicii trebuie să se asigure că pacienții cu ambele probleme beneficiază de tratamentul și de tehnicile optime care le-ar putea îmbunătăți calitatea vieții. O metodă de tratament combinat ar putea să însemne și un beneficiu de natură financiară, pentru că s-ar reduce numărul de medicamente prescrise.

Există o nevoie mare, pentru ca medicii și alți profesioniști din domeniul medical să aibă în vedere că, atunci când tratează o problemă, ar trebui să îi întrebe pe pacienți și despre cealaltă durere și, astfel, să conceapă planul de tratament în conformitate cu nevoile pacienților”, a declarat prof. Martin Underwood, de la Warwick Medical School.


Notă autor:

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe