Newsflash
Internaționale

Asocierea pembrolizumab în cancerul de sân triplu negativ

de Dr. Diana Andronache - aug. 12 2022
Asocierea pembrolizumab în cancerul de sân triplu negativ

În rândul pacienţilor cu cancer mamar avansat, triplu negativ și cu expresie crescută a PD-L1, pembrolizumab în asociere cu chimioterapia a determinat o rată de supravieţuire semnificativ mai mare.

p1

Cancerul de sân triplu negativ este un subtip agresiv de cancer, căruia îi lipsesc expresia receptorilor de estrogen și progesteron și supraexprimarea receptorului 2 al factorului de creștere epidermic uman (HER2). Din aceste considerente, terapiile endocrine și HER2 ţintite nu sunt eficiente, singura opţiune de tratament fiind chimioterapia citotoxică. Însă răspunsul antitumoral este suboptim, iar durata de supravieţuire generală este scurtă.

        Administrarea în monoterapie a pembrolizumab a demonstrat activitate antitumorală de durată în cancerul de sân avansat triplu negativ, în special ca primă linie de tratament, cu răspunsuri clinice îmbunătăţite în rândul pacienţilor cu expresie crescută a PD-L1. În New England Journal of Medicine au fost publicate rezultatele analizei finale a studiului KEYNOTE-355, care a avut ca obiectiv evaluarea supravieţuirii globale în rândul pacienţilor trataţi cu pembrolizumab și chimioterapie, comparativ cu placebo și chimioterapie.

Supravieţuire globală mai mare

Rezultatele obţinute arată că terapia cu pembrolizumab în asociere cu chimioterapia a dus la o supravieţuire globală semnificativ mai lungă comparativ cu placebo și chimioterapie, în rândul pacienţilor ale căror tumori exprimau PD-L1 și care aveau un scor combinat pozitiv (CPS) de 10 sau mai mare. Pentru calculul CPS se împarte numărul de celule PD-L1 pozitive la numărul de celule tumorale viabile din fragmentul biopsiat, rezultatul înmulţindu-se cu 100.

Astfel, în subgrupul CPS-10 (CPS cu valoare de minimum 10), supravieţuirea globală medie a fost de 23,0 de luni în grupul pembrolizumab-chimioterapie și de 16,1 luni în grupul placebo-chimioterapie. De asemenea, supravieţuirea mediană fără progresie a bolii în subgrupul CPS-10 a fost de 9,7 luni în grupul pembrolizumab-chimioterapie și de 5,6 luni în grupul placebo-chimioterapie.

În subgrupul CPS-1 (valoarea CPS de cel puţin 1), supravieţuirea globală medie a fost de 17,6 luni în grupul pembrolizumab-chimioterapie și de 16,0 luni în grupul placebo-chimioterapie. În același subgrup, supravieţuirea mediană fără progresie a fost de 7,6 luni în grupul cu pembrolizumab-chimioterapie și de 5,6 luni în grupul placebo-chimioterapie. Cele mai frecvente evenimente adverse mediate imun au fost hipo- și hipertiroidismul.

 

 


Notă autor:

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2202809

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe