Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Aspirina, ineficientă în tratamentul COVID-19

Viața Medicală
Dr. Alina SIMACHE vineri, 25 iunie 2021

În urma unui studiu din Marea Britanie s-a constatat că aspirina nu îmbunătăţește șansele de supravieţuire la pacienţii cu forme severe de COVID-19.

Având în vedere bine cunoscutul efect antitrombotic al aspirinei, în cadrul studiului RECOVERY a fost evaluată eficienţa acestui preparat în tratamentul a 15.000 de pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2. „Deși aspirina a fost asociată cu o creștere redusă a probabilităţii de a fi externat în viaţă, acest lucru nu pare să fie suficient pentru a justifica utilizarea acesteia la scară largă în cazul pacienţilor spitalizaţi cu COVID-19”, a declarat prof. dr. Peter Horby, de la Universitatea Oxford, unul dintre principalii investigatori ai studiului.

În cadrul cercetării realizate de oamenii de știinţă de la Universitatea Oxford, pacienţii au fost randomizaţi să primească aspirină în doză de 150 mg o dată pe zi sau numai tratamentul uzual. Studiul investighează și eficienţa altor agenţi terapeutici potenţiali în tratamentul COVID-19, fiind primul care a demonstrat eficienţa dexametazonei la pacienţii cu forme severe de infecţie cu SARS-CoV-2. El a evidenţiat și efectele antiinflamatorii ale tratamentului cu tocilizumab, care reduce semnificativ mortalitatea la pacienţii cu COVID-19, dar a subliniat și lipsa beneficiilor în cazul utilizării azitromicinei sau a hidroxiclorochinei.

        În cazul aspirinei, rezultatele studiului nu au demonstrat nicio schimbare semnificativă a riscului pacienţilor de a progresa la necesarul de ventilaţie mecanică invazivă (21% versus 22%). Mai mult, 17% dintre pacienţii alocaţi grupului cu aspirină și 17% dintre cei trataţi cu îngrijirile standard au decedat la cel mult 28 de zile, mortalitatea la 28 de zile fiind obiectivul principal urmărit de acest studiu. Utilizarea aspirinei a fost asociată cu o reducere absolută a evenimentelor trombotice de 0,6% și cu o creștere absolută a evenimentelor hemoragice majore de 0,6%. Rezultatele au fost publicate pe site-ul medRxiv, urmând să fie evaluate de experţi.

foto 1

1. RECOVERY Collaborative Group, Peter W Horby, Guilherme Pessoa-Amorim, Natalie Staplin, Jonathan R Emberson, Mark Campbell, Enti Spata, Leon Peto, Nigel J Brunskill, Simon Tiberi, Victor Chew, Thomas Brown, Hasan Tahir, Beate Ebert, David Chadwick, Tony Whitehouse, Rahuldeb Sarkar, Clive Graham, J Kenneth Baillie, Buddha Basnyat, Maya H Buch, Lucy C Chappell, Jeremy Day, Saul N Faust, Raph L Hamers, Thomas Jaki, Edmund Juszczak, Katie Jeffery, Wei Shen Lim, Alan Montgomery, Andrew Mumford, Kathryn Rowan, Guy Thwaites, Marion Mafham, Richard Haynes, Martin J Landray medRxiv 2021.06.08.21258132; doi: https://doi.org/10.1101/2021.06.08.21258132
2. https://www.recoverytrial.net/results
3. https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/aspirin-does-not-improve-survival-covid-19-patients-uk-study-2021-06-08/

Etichete: aspirina covid

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.