Newsflash
Internaționale

Atingerea pacienților, o formă de îngrijire medicală din partea asistentelor

de Florentina Ionescu - mai 6 2021
Atingerea pacienților, o formă de îngrijire medicală din partea asistentelor

Un studiu recent de la Washington State University a examinat modul în care asistentele medicale percep atingerea ca formă de îngrijire a pacienților.

Atingerea pacienților în timpul oferirii îngrijirilor medicale reprezintă un aspect important și de neevitat al profesiei de asistentă medicală. Potrivit medicalxpress.com, asistentele medicale pot, totodată, să transforme atingerea într-un instrument terapeutic util pentru a îmbunătăți starea de sănătate a pacienților, cât și propria stare. 

studiu asistente medicale atingere pacienti

Acesta a fost subiectul unui studiu recent, intitulat „«Permission to Touch»: Nurses' Perspectives of Interpersonal Contact during Patient Care” (în traducere: „Permisiunea de a atinge: Perspectivele asistentelor medicale în contactul interpersonal în timpul îngrijirii pacienților”). Acest studiu a fost publicat în aprilie în „Western Journal of Nursing Research”.

Asistentele medicale ating pacienții frecvent pentru diferite sarcini și le oferă acestora alinare și sprijin emoțional. Studiile au analizat în trecut contactul fizic în timpul îngrijirilor medicale acordate de asistentele medicale, oferind astfel mai multe definiții. Atingerea „expresivă”, de exemplu, este spontană și este folosită pentru a stabili contactul cu pacientul, pentru calmarea lui sau pentru a-i oferi alinare, cum ar fi faptul că asistenta își așază mâna pe umărul pacientului, scrie sursa citată.

Majoritatea studiilor anterioare au analizat efectul unei astfel de atingeri din partea asistentelor medicale asupra pacienților. Însă acest studiu recent și-a îndreptat atenția în direcția modului în care contactul interpersonal este perceput de asistentele medicale. În plus, asistentele au fost întrebate și despre viziunea lor asupra masajului ca formă de atingere intenționată într-un mediu clinic, cum este spitalul.

Prin intermediul unor focus grupuri și unor interviuri, participanții la acest studiu au declarat că au considerat atingerea și masajul ca fiind utile atunci când au îngrijit pacienții și le-au văzut ca pe niște resurse deosebit de importante în oferirea de îngrijiri emoționale.

„Există, de asemenea, momente când pacientul tău are nevoie de sprijin emoțional suplimentar și așezarea mâinii pe umăr, faptul că îl ții de mână pot fi foarte, foarte eficiente și acesta este un lucru pe care îl folosesc destul de des”, a mărturisit un participant la studiu.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe