Newsflash
Internaționale

Au apărut biserici psihedelice în SUA, iar ayahuasca e folosită la „împărtășanie”

de Florentina Ionescu - feb. 7 2023
Au apărut biserici psihedelice în SUA, iar ayahuasca e folosită la „împărtășanie”

Un reportaj recent realizat de The Associated Press arată că bisericile psihedelice din Statele Unite ale Americii împing tot mai departe limitele religiei.

În reportajul celor de la AP sunt prezentate poveștile mai multor oameni, printre care și Lorenzo Gonzales, care consumă o băutură preparată din ayahuasca. Unii dintre ei speră să aibă o experiență care le va schimba viața, în timp ce beau fiertura preparată din ayahuasca. 

psihedelic
Fotografie de la Mikhail Nilov: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/colorat-in-culori-luminos-stralucitor-6932130/

 

Călătoria bărbatului pe nume Lorenzo Gonzales spre un mic oraș de la granița dintre statele Arizona și Utah face parte dintr-un trend global din ce în ce mai răspândit din care fac parte oameni care apelează la ayahuasca.

Ei sunt în căutarea iluminării spirituale și în căutarea unei experiențe despre care spun că îi aduce mai aproape de Dumnezeu, față de serviciile religioase clasice.

Mulți dintre oamenii care consumă ayahuasca speră ca ceaiul acesta cu efecte psihedelice îi va ajuta să își vindece conflictele mentale și problemele ce țin de sănătatea fizică, după ce medicamentele și terapiile convenționale au dat greș, scriu cei de la The Associated Press.

Printre problemele acestor persoane care merg la bisericile „psihedelice” din SUA se află tulburările de alimentație, depresia, tulburările asociate abuzului de substanțe, precum și sindromul de stres posttraumatic. 

„Am văzut niște nervuri negre ieșind dintr-un soare mare și roșu, apoi am văzut o imagine a diavolului”, a spus Lorenzo Gonzales mai târziu, după ce a consumat băutura.

Citiți și: Ce efect are ayahuasca asupra creierului 

Împărtășanie cu ayahuasca

Cererea crescută de ayahuasca și fierturi preparate din aceasta a dus la apariția a sute de biserici „psihedelice” precum aceasta de la granița dintre statele Arizona și Utah. Promotorii acestor biserici spun că „lăcașurile” sunt protejate de a fi puse sub acuzare de o decizie a Curții Supreme de Justiție din SUA, din anul 2006. În acest caz, o filială din New Mexico a bisericii de ayahuasca cu sediul în Brazilia a câștigat dreptul de a folosi drogul / substanța ca împărtășanie, chiar dacă ingredientele sale active rămân ilegale în ochii legii federale din Statele Unite ale Americii. O decizie ulterioară a altei curți a permis filialelor din Oregon ale unei biserici diferite de ayahuasca să folosească drogul. 

Ayahuasca

„În fiecare oraș mare din Statele Unite ale Americii, în fiecare weekend, există multiple ceremonii bazate pe ayahuasca. Nu este vorba de o ceremonie ce are loc doar de două ori pe an”, a declarat Sean McAllister, care reprezintă o bserică din Arizona într-un proces împotriva guvernului federal, după ce o cantitate de ayahuasca din Peru pentru această biserică a fost confiscată pe portul din Los Angeles.

Jurnaliștii americani mai scriu că există totuși motive de îngrijorare cu privire la aceste ceremonii religioase nereglementate, pentru că ar putea să prezinte un pericol pentru unii participanți. Ei atrag atenția că beneficiile plantei ayahuasca nu au fost pe deplin studiate.

„Cunoștințele noastre sunt oarecum limitate. Nu există atât de multă informație despre siguranța ayahuasca așa cum există drepsre alte tratamente medicale utilizate frecvent, pe care le-ați putea obține dacă mergeți la un doctor în Statele Unite”, a declarat Anthony Back, profesor la Universitatea din Washington (Facultatea de Medicină) din Seattle.

Articolul complet poate fi citit pe apnews.com.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe