Newsflash
Internaționale

Au fost identificate șase tulpini ale SARS-CoV-2. Unde sunt ele răspândite

de Florentina Ionescu - aug. 5 2020
Au fost identificate șase tulpini ale SARS-CoV-2. Unde sunt ele răspândite

Virusul care cauzează pandemia de COVID-19, numit SARS-CoV-2, prezintă cel puțin șase tulpini, arată un studiu recent.

În ciuda mutațiilor pe care le suferă coronavirusul SARS-CoV-2, virusul arată o variabilitate mică, iar acest lucru este o veste bună pentru cercetătorii care lucrează în prezent la obținerea unui vaccin viabil, scrie www.sciencedaily.com

coronavirus tulpini studiu

Potrivit sursei citate, rata de mutație a acestui virus rămâne un scăzută. În țările din Europa și din Italia, cea mai răspândită tulpină a coronavirusului este tulpina G, pe când tulpina L din Wuhan începe să dispară treptat. Aceste mutații, însă, nu influențează procesul de dezvoltare a unor vaccinuri eficiente. 

V-ar putea interesa și: Cercetătorii au identificat șase tipuri diferite de COVID-19 

Informațiile despre cele șase tulpini ale coronavirusului sunt rezultatele celui mai vast studiu desfășurat vreodată în ceea ce privește secvențierea SARS-CoV-2.

Cercetătorii de la Universitatea Bologna au extras aceste rezultate dintr-o analiză făcută pe 48.634 de genomuri de coronavirus, care au fost izolate de cercetătorii din laboratoarele din întreaga lume. Studiul acesta a fost publicat recent în jurnalul „Frontiers in Microbiology”.

În urma acestei analize, cercetătorii au avut apoi posibilitatea de a crea o hartă a modului în care s-a răspândit virusul și a mutațiilor suferite de acest virus în timpul în care s-a extins pe toate continentele.

Sursa citată arată că primele rezultate sunt încurajatoare. Coronavirusul prezintă o variabilitate mică, aproximativ șapte mutații pe mostră, pe când virusul gripal are o rată de variabilitate care este dublă.

Tulpinile descoperite

În prezent, există șase tulpini ale coronavirusului. Cea originală este tulpina L, care a apărut în Wuhan în decembrie 2019. Prima ei mutație, adică tulpina S, a apărut la începutul anului 2020, iar de atunci, de la jumătatea lui ianuarie, experții au descoperit că există tulpinile V și G.

Până la această dată, cea mai răspândită este tulpina G, ea a suferit mutații și s-a transformat în tulpinile GR și GH la finalul lunii februarie 2020.

„Tulpina G și tulpinile ei asociate, GR și GH, sunt de departe cele mai răspândite, pentru că ele reprezintă 74% dintre toate secvențierile genetice pe care le-am analizat. Aceste tulpini prezintă patru mutații, dintre care două sunt capabile să modifice secvența ARN-polimerazei și secvența proteinelor Spike ale virusului. Probabil că această caracteristică facilitează răspândirea virusului”, a explicat Federico Giorgi, cercetător al Universității Bologna coordonator al studiului.

Harta virusului SARS-CoV-2

Potrivit analizei regiunilor, dacă ne uităm pe harta lumii și la răspândirea coronavirusului, oamenii de știință spun că:

  • Tulpinile G și GR sunt cele mai răspândite în Europa și Italia.
  • Tulpina GH este aproape inexistentă în Italia, dar apare mai frecvent în Franța și în Germania.
  • În America de Nord, cea mai răspândită tulpină este GH, pe când în America de Sud mai frecventă este tulpina GR.
  • În Asia, unde a apărut inițial tulpina L, răspândirea tulpinilor G, GH și GR este în creștere.
  • La nivel global, tulpinile G, GH și GR sunt în creștere, într-un ritm constant.
  • Tulpina S se găsește în unele zone din SUA și Spania. Tulpinile L și V dispar gradual.

Pe lângă aceste șase tulpini principale ale coronavirusului, cercetătorii au identificat unele mutații nu prea frecvente, care, la acest moment, nu determină motive de îngrijorare.


Notă autor:

Sursa foto: pixabay.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe