Newsflash
Internaționale

Austria: a intrat în vigoare obligativitatea vaccinării anti-COVID

de L. Budin - feb. 7 2022
Austria: a intrat în vigoare obligativitatea vaccinării anti-COVID

Măsură fără precedent în UE: de acum înainte, austriecii în vârstă de peste 18 ani vor fi obligați să se imunizeze anti-COVID, în caz contrar ei riscând amenzi usturătoare.

De sâmbătă, 5 februarie, Austria este primul stat din Uniunea Europeană care le impune cetățenilor săi să se vaccineze anti-COVID. Acoperirea vaccinală în această țară este de circa 70%, informează France 24.

falsa-vaccinare1

Legea, adoptată pe 20 ianuarie de Parlament, a fost promulgată de președintele țării pe data de 4 februarie. În ciuda criticilor, executivul austriac a decis să apeleze la această măsură pentru a încetini propagarea coronavirusului.

În Germania vecină, un proiect similar a fost dezbătut la sfârșitul lui ianuarie, în Bundestag.

Deși în Austria măsura a fost anunțată din timp, rata de vaccinare nu înregistrat creșteri spectaculoase în perioada aceasta, rămânând la circa 70%.

Ansamblul cetățenilor adulți ai Austriei sunt vizați de textul legii, cu excepția femeilor gravide, a persoanelor care au contractat virusul în urmă cu mai puțin de 180 de zile și a cetățenilor cărora nu li se recomandă vaccinarea din motive medicale.

Nerespectarea legii se sancționează cu amenzi între 600 și 3.600 de euro. Autoritățile vor începe să facă controale de la jumătatea lunii martie, când se vor aplica și primele sancțiuni – care vor fi însă ridicate dacă contravenientul se imunizează în săptămânile care urmează.

Peste 60% din austrieci susțin măsura obligativității vaccinării, menită a-i proteja pe cetățeni de eventuale noi valuri pandemice, notează France 24.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe