Newsflash
Internaționale

Avertisment OMS: „epidemie” de obezitate în Europa

de L. Budin - mai 4 2022
Avertisment OMS: „epidemie” de obezitate în Europa

O „epidemie” de exces ponderal, responsabilă pentru peste 1,2 milioane de decese anual, face ravagii în Europa, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

În Europa, prevalenţa obezităţii este mai ridicată decât în orice altă regiune, cu excepţia Americilor, arată OMS într-un raport preluat de AFP și Agerpres.

obezitate-cantar

Nivelul de exces ponderal şi de obezitate a atins proporţii epidemice în toată regiunea şi continuă să progreseze”, a avertizat biroul regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății.

Excesul ponderal şi obezitatea ar fi la originea a peste 1,2 milioane de decese anual, reprezentând peste 13% dintre decesele înregistrate în regiune. Sunt cauza a cel puţin 13 tipuri de cancer diferite. „Cifra va creşte şi mai mult în anii următori”, a avertizat OMS.

Ultimele date complete disponibile, din anul 2016, arată că, pe Vechiul Continent, 59% din adulţi şi aproape un copil din trei (29% băieţi şi 27% fete) sunt supraponderali.

În 1975, puţin peste 40% dintre adulţii europeni erau supraponderali. Prevalenţa obezităţii la adulţi a crescut cu 138% de la acea dată, înregistrând o progresie de 21% între 2006 şi 2016.

Pandemia a permis o evaluare a impactului obezității în regiune. Restricţiile - închiderea şcolilor, izolarea la domiciliu - au determinat, în paralel, „o creştere a expunerii la anumiţi factori de risc care influenţează probabilitatea ca o persoană să sufere de obezitate sau să fie supraponderală”, a subliniat Hans Kluge, directorul OMS Europa. 

Tot pandemia se află la originea unor schimbări nefaste în obiceiurile alimentare şi sportive, ale căror efecte durabile trebuie contracarate, afirmă reprezentanții OMS.

Conform organizației, s-ar impune taxarea băuturile îndulcite, subvenţionarea alimentelor benefice pentru sănătate, limitarea comercializării alimentelor nesănătoase în rândul copiilor şi eforturi pentru încurajarea activităţii fizice pe tot parcursul vieţii.

Un vaccin împotriva mai multor variante de COVID ar putea apărea în acest an

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe