Newsflash
Internaționale

Ayahuasca induce abstinența la consumatorii de droguri și de alcool

de L. Budin - iul. 29 2021
Ayahuasca induce abstinența la consumatorii de droguri și de alcool

Un studiu internațional sugerează că ayahuasca, băutura amazoniană cu efect psihoactiv, ar putea ajuta în combaterea alcoolismului și ar ajuta consumatorii de droguri să renunțe la consumul de substanțe.

Studiul științific a fost publicat recent în publicația Drug and Alcohol Review și a avut drept subiecți 8.629 de persoane care consumaseră la un moment dat ayahuasca și care proveneau din 40 de țări, arată Santé Magazine.

ayahuasca-sevraj

Cercetarea a pus în evidență faptul că participanții care au ingerat în mod regulat această infuzie cu efect psihoactiv erau cel mai puțin susceptibili să consume alcool și alte droguri.

Autorii studiului precizează că efectele erau și mai pronunțate la persoanele cu antecedente în toxicomanie sau care suferiseră de tulburări ca urmare a consumului de substanțe interzise.

Participanții care au semnalat că au avut importante „experiențe spirituale” ca urmare a consumului de ayahuasca au fost cei mai susceptibili în a se abține de la consumul de droguri. Autorii sugerează că experiențele mistice profunde permit indentificarea unor scheme de gândire negativă legate de diverse dependențe, de a le înțelege originea și mecanismul și de a contribui la inducerea abstinenței.

Autorii cercetării nu exclud nici puternicul efectul placebo al substanței asupra persoanelor foarte hotărâte de a se debarasa de dependența lor.

Ayahuasca sau yagé este o băutură amazoniană extrasă din lianele Banisteriopsis caapi și care antrenează o alterare a conștienței și experiențe mistice.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe