Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Ayahuasca induce abstinența la consumatorii de droguri și de alcool

Viața Medicală
L. Budin joi, 29 iulie 2021, ora 17:04

Un studiu internațional sugerează că ayahuasca, băutura amazoniană cu efect psihoactiv, ar putea ajuta în combaterea alcoolismului și ar ajuta consumatorii de droguri să renunțe la consumul de substanțe.

Studiul științific a fost publicat recent în publicația Drug and Alcohol Review și a avut drept subiecți 8.629 de persoane care consumaseră la un moment dat ayahuasca și care proveneau din 40 de țări, arată Santé Magazine.

ayahuasca-sevraj

Cercetarea a pus în evidență faptul că participanții care au ingerat în mod regulat această infuzie cu efect psihoactiv erau cel mai puțin susceptibili să consume alcool și alte droguri.

Autorii studiului precizează că efectele erau și mai pronunțate la persoanele cu antecedente în toxicomanie sau care suferiseră de tulburări ca urmare a consumului de substanțe interzise.

Participanții care au semnalat că au avut importante „experiențe spirituale” ca urmare a consumului de ayahuasca au fost cei mai susceptibili în a se abține de la consumul de droguri. Autorii sugerează că experiențele mistice profunde permit indentificarea unor scheme de gândire negativă legate de diverse dependențe, de a le înțelege originea și mecanismul și de a contribui la inducerea abstinenței.

Autorii cercetării nu exclud nici puternicul efectul placebo al substanței asupra persoanelor foarte hotărâte de a se debarasa de dependența lor.

Ayahuasca sau yagé este o băutură amazoniană extrasă din lianele Banisteriopsis caapi și care antrenează o alterare a conștienței și experiențe mistice.

Etichete: studiu international consum ayahuasca sevraj consum droguri consum alcool

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.