Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Bacteriile din tumori ajută celulele canceroase să metastazeze

Viața Medicală
Dorina Novac luni, 11 aprilie 2022, ora 13:02

Un studiu condus de cercetătorii din China arată că bacteriile prezente în celulele tumorale contribuie la relocarea cancerului, în procesul de metastază, şi promovează supravieţuirea acestora în cursul progresiei tumorii.

Un grup de cercetători de la Laboratorul Westlake de Ştiinţe ale Vieţii şi Biomedicină a descoperit că bacteriile din celulele tumorale le-ar putea deturna şi creşte puterea în faţa stresului mecanic din fluxul sanguin, scrie Agerpres.

Bacteriile din tumori

„Studiul nostru dezvăluie că acel comportament al celulelor canceroase este controlat de asemenea de microbii care se ascund în interiorul tumorilor, dintre care majoritatea au fost consideraţi iniţial sterili”, a declarat autorul principal al studiului, Cai Shang.

Alături de colaboratorii săi, Cai Shang a utilizat un model de şoareci cu tumoare mamară şi cantităţi semnificative de bacterii vii în interiorul celulelor – similar cancerului mamar la om.

Bacteriile din ţesutul canceros sunt de aproximativ 10 ori mai numeroase comparativ cu cele din ţesutul mamar normal, potrivit studiului publicat joi în jurnalul ştiinţific Cell.

Cercetătorii au descoperit că microbii pot călători prin sistemul circulator alături de celulele canceroase, iar acele bacterii-pasager sunt capabile să regleze reţeaua de actină celulară, o proteină care participă în numeroase tipuri de mişcări ale celulelor, inclusiv în contracţia musculară.

Studiul a demonstrat de asemenea că acei microbi s-au specializat în relocarea celulelor canceroase, în loc să afecteze carcinomul în zona iniţială.

„O singură doză de bacterii injectată în tumoarea mamară poate face ca o tumoare care iniţial metastazează doar rareori să înceapă să metastazeze”, a spus Cai Shang.

Cercetătorii au injectat apoi antibiotice în sângele şoarecilor pentru a elimina în mod specific bacteriile tumorale. Ei au descoperit că tumoarea nu s-a micşorat, însă metastazele pulmonare au scăzut vizibil.

De asemenea, prin injectarea acestor microbi înapoi în corpul şoarecilor, metastazele au crescut considerabil, conform studiului.

Celulele tumorale din fluxul sanguin tind să moară sub influenţa unui stres mecanic numit „stres de forfecare”, însă microbii din interior le pot face mai puternice, potrivit oamenilor de ştiinţă.

Studiul nu a oferit o explicaţie pentru modul în care bacteriile reuşesc să invadeze şi să prospere în celulele tumorale, ajungându-se la un astfel de mutualism.

Cercetătorii au notat că un alt studiu ar putea oferi un indiciu pentru o nouă strategie de administrare adecvată a antibioticelor pentru tratamentul oncologic.

În prezent, aceste constatări nu dovedesc că o astfel de utilizare a antibioticelor în timpul tratamentului oncologic aduce beneficii pacienţilor, a subliniat Cai Shang.

Etichete: bacterii celule canceroase celulele tumorale tumorilor

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.