Newsflash
Internaționale

Bărbații cu defect al genei BRCA2 ar putea avea risc mai mare de cancer de prostată

de Florentina Ionescu - sept. 17 2019
Bărbații cu defect al genei BRCA2 ar putea avea risc mai mare de cancer de prostată

Potrivit cercetătorilor britanici, bărbații cu un defect genetic la nivelul genei BRCA2 și care au un risc crescut de cancer la prostată ar putea avea de beneficiat de pe urma testului de laborator PSA (antigenul specific prostatic), pentru a-i ajuta să depisteze boala mai devreme.

Studiile anterioare au arătat că PSA nu este un test indicat pentru screeningul cancerului de prostată la populația generală, iar această regulă rămâne valabilă. Experții amintesc că testul pentru antigenul specific prostatic are limitări, însă acum o cercetare nouă a scos la iveală faptul că testele PSA au o șansă mai mare de a depista forme mai grave de cancer de prostată la bărbații care sunt purtătorii unui defect în gena BRCA2, decât în cazul bărbaților care nu au acest defect genetic. Rezultatele sugerează că bărbații cu gena BRCA2 defectă ar putea să aibă avantaje de pe urma testării regulate în privința antigenului specific prostatic.

Cercetătorii de la The Institute of Cancer Research, din Londra, au studiat aproape 1.400 de bărbați și i-au comparat pe cei care nu au defectul genei BRCA2 cu cei care au această anomalie. Bărbații au efectuat un test PSA anual și, în funcție de rezultatele investigației, fie au avut opțiunea de a face o biopsie pentru a li se confirma boala, fie li s-a spus să revină anul următor pentru același test, scrie Medical Xpress.

Oamenii de știință au descoperit că bărbați care poartă în ADN acest defect al genei BRCA2 au avut o probabilitate de aproape de două ori mai mare de a fi diagnosticați cu cancer de prostată decât cei care nu au acest defect genetic. În plus, cei cu gena defectă au fost diagnosticați la o vârstă mai mică. Un alt lucru important a fost faptul că bărbații cu gena BRCA2 defectă au fost diagnosticați cu tumori mult mai grave, în comparație cu cei care nu aveau această problemă. 

Studiul a fost publicat astăzi în European Urology.


Notă autor:

FOTO: pixabay.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe