Newsflash
Internaționale

Belimumab în lupusul eritematos sistemic

de Dr. Diana Andronache - oct. 2 2020
Belimumab în lupusul eritematos sistemic

Nefrita lupică este cea mai frecventă afecţiune întâlnită în rândul pacienţilor cu lupus eritematos sistemic (LES), ea afectând până la 50% dintre pacienţii cu această boală.

Cu tratamentul actual, majoritatea pacienţilor au un răspuns iniţial, însă recidivele sunt frecvente, adesea apărând forme rezistente la tratament.

        Datele studiului BLISS-LN (Belimumab International Study on Lupus Nephritis), publicat recent în NEJM, arată că belimumab, un anticorp monoclonal uman recombinat care inhibă factorul de activare al limfocitelor B, asociat terapiei standard pentru LES, poate favoriza conservarea funcţiei renale la pacienţii cu nefrită lupică, dar și reducerea la jumătate a șanselor de declin a funcţiei renale sau de deces.

        În acest studiu multinaţional, dublu-orb, de fază 3, au fost incluși 448 de pacienţi, randomizaţi în două grupuri: 224 de pacienţi au primit terapie cu belimumab și 224 au primit placebo. După doi ani de tratament, un număr semnificativ mai mare de pacienţi din grupul celor trataţi cu belimumab au avut un răspuns renal care îndeplinea criteriile de eficienţă primară (43% faţă de 32%) și un răspuns renal complet (30% faţă de 20%).

        Răspunsul renal complet a fost definit de următoarele criterii: raport albumină/creatinină urinară mai mic de 0,5, o rată estimativă a filtrării glomerulare (eRFG) ≥90 ml pe minut la 1,73 mp suprafaţă corporală sau valoarea acestui parametru să nu scadă cu mai mult de 10% sub valoarea obiectivată înainte de momentul exacerbării și să nu se utilizeze terapie de salvare.

        Rezultate favorabile au fost observate în rândul pacienţilor cărora li s-a administrat, ca parte a terapiei standard, micofenolat de mofetil, faţă de subgrupul de pacienţi cărora li s-a administrat ciclofosfamidă-azatioprină, unde nu a fost raportat niciun beneficiu. Rata evenimentelor adverse a fost 26% în rândul pacienţilor care au primit belimumab și 30% în grupul placebo.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe