Newsflash
Internaționale

Bepirovirsen în infecţia cu virus hepatitic B

de Dr. Diana Andronache - dec. 2 2022
Bepirovirsen în infecţia cu virus hepatitic B

Terapia cu bepirovirsen în doză de 300 mg pe săptămână, timp de 24 de săptămâni, a determinat scăderea susţinută a AgHBs și a ADN VHB la aproape 10% dintre pacienţii cu infecţie cronică VHB.

p1

Infecţia cronică cu virusul hepatitic B (VHB) este o problemă majoră de sănătate la nivel mondial. Cu ajutorul tratamentului se dorește obţinerea statusului de vindecat din punct de vedere funcţional. Adică pierderea antigenului de suprafaţă HBs, cu sau fără seroconversia în sistemul HBs, și inducerea suprimării pe termen lung a ADN VHB. În pofida tratamentului cu analogi nucleotidici, terapie de primă linie pentru infecţia cu VHB, mai puţin de 5% dintre pacienţi au documentată lipsa AgHBs după 12 luni de tratament, ceea ce subliniază necesitatea unor terapii noi.

Bepirovirsen, o oligonucleotidă antisens, este concepută pentru a recunoaște în mod specific ARN-ul mesager pe care virusul hepatitic B îl folosește pentru a se replica în celulele hepatice infectate și pentru a produce antigene virale care favorizează cronicizarea bolii. Reducerea nivelurilor de ARN are ca rezultat o scădere atât a încărcăturii virale, cât și a producţiei de antigen viral HBs de către hepatocite. Acestea pot fi măsurate printr-o scădere a ADN-ului VHB și a nivelurilor de antigen din sângele circulant. Studiul de fază 2b B-Clear și-a propus să evalueze eficacitatea și siguranţa terapiei cu bepirovirsen pe o perioadă de 12 și 24 de săptămâni, la pacienţii cu infecţie cronică VHB care au primit sau nu terapie cu analogi nucleozidici/nucleotidici (NA).

Rezultate favorabile

Rezultatele pozitive ale studiului au fost publicate recent în New England Journal of Medicine. Acestea arată că tratamentul cu bepirovirsen a dus la clearance-ul susţinut al ADN-ului antigenului de suprafaţă al hepatitei B (HBs) și al virusului hepatitic B, atât la pacienţii trataţi concomitent cu analogi nucleozidici/nucleotidici, cât și la cei care nu urmează această terapie. Astfel, rezultatele oferă o indicaţie timpurie că bepirovirsen ar putea fi un tratament eficient, administrat fie în monoterapie, fie în asociere cu NA, care ar putea duce la vindecare funcţională.

Datele obţinute arată că 9% dintre pacienţii cărora li s-a administrat bepirovirsen în asociere cu NA și 10% dintre cei care au primit bepirovirsen ca monoterapie au atins obiectivul principal, caracterizat prin niveluri ale ADN VHB sub limita inferioară de cuantificare. Pacienţii cu niveluri iniţiale scăzute ale antigenului de suprafaţă al hepatitei B au răspuns cel mai bine la tratamentul cu bepirovirsen.


Notă autor:

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2210027?query=featured_home

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe