Newsflash
Internaționale

Biomarker de prognostic în COVID-19

de - nov. 12 2021
Biomarker de prognostic în COVID-19

Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au descoperit un nou posibil biomarker de prognostic pe baza căruia ar putea fi estimat riscul de evoluţie către o formă severă de COVID-19.

Prin analiza post-mortem a ţesuturilor pulmonare infectate, s-a observat că markerul hFwe-Lose, indicator al stării de fitness a celulei, poate aprecia răspunsul imun al organismului.

Expresia crescută a hFwe-Lose este asociată cu un număr mai mare de celule susceptibile la moartea celulară indusă de SARS-CoV-2. Pierderea celulară poate exacerba inflamaţia pulmonară, un proces patologic cheie care stă la baza insuficienţei respiratorii severe.

Avantajul metodei constă în faptul că acest biomarker poate fi identificat în probele nazofaringiene încă din stadii incipiente, având o valoare prognostică semnificativă, comparativ cu evaluările realizate în funcţie de biomarkerii de inflamaţie din sânge, de vârsta pacientului, comorbidităţile asociate sau combinaţia acestora.

Citește și: Clortalidona, eficientă și la pacienţii cu BCR avansată


Notă autor:

https://www.embopress.org/doi/full/10.15252/emmm.202013714

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe