Newsflash
Internaționale

BioNTech: studiu pe subiecţi umani pentru testarea vaccinului împotriva malariei

de Dorina Novac - dec. 23 2022
BioNTech: studiu pe subiecţi umani pentru testarea vaccinului împotriva malariei

BioNTech a dat startul, vineri, unui studiu în stadiu incipient pe subiecţi umani pentru evaluarea vaccinului său experimental împotriva malariei, a anunţat producătorul german de medicamente.

Studiul de fază 1 urmează să înscrie 60 de voluntari din Statele Unite, fără antecedente de malarie, în vederea evaluării vaccinului candidat cu trei doze, scrie Agerpres.

BioNTech

Cunoscut sub numele de BNT165b1, acesta este primul vaccin candidat din cadrul proiectului BioNTech împotriva malariei, care va fi produs şi în Africa.

Acest demers se numără printre iniţiativele recente menite să lupte împotriva acestei boli transmise de ţânţari, care ucide peste 600.000 de persoane în fiecare an, majoritatea copii din Africa.

Structura complicată şi ciclul de viaţă al parazitului malariei a zădărnicit până acum eforturile depuse pentru dezvoltarea vaccinurilor antimalarice.

După zeci de ani de studii, singurul vaccin împotriva malariei, Mosquirix, al producătorului britanic de medicamente GSK, a fost anul acesta aprobat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), însă insuficienta finanţare şi potenţialul comercial redus au zădărnicit capacitatea companiei de a produce numărul necesar de doze.

Un alt demers urmărit îndeaproape este un vaccin împotriva malariei produs de Universitatea Oxford. Datele din etapa medie a studiului clinic au fost publicate în luna septembrie.

Nu au fost realizate comparaţii directe, însă unii oameni de ştiinţă sugerează că vaccinul Oxford ar asigura o perioadă mai lungă de imunitate comparativ cu Mosquirix, notează Reuters.

Vaccinul BioNTech împotriva malariei este bazat pe tehnologia ARN mesager (ARNm), utilizată în timpul pandemiei de COVID-19 şi care determină corpul uman să producă o proteină care face parte din agentul patogen, declanşând un răspuns al sistemului imunitar. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe