Newsflash
Internaționale

Boala cauzată de infecția cu noul coronavirus a fost „botezată”

de Florentina Ionescu - feb. 13 2020
Boala cauzată de infecția cu noul coronavirus a fost „botezată”

Zilele trecute, reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au dat publicității numele afecțiunii cauzate de noul coronavirus.

Numele bolii cauzate de acest nou virus este COVID-19, iar dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a declarat presei că „am fost nevoiți să găsim un nume care nu se referă la o localizare geografică, la un animal, la un grup individual de persoane și caer să poată fi pronunțat și să fie asociat cu boala”. 

coronavirus boala nume

Totodată, prin faptul că acum experții au un nume pentru această boală contează foarte mult, pentru a preveni utilizarea altor ume care pot fi greșite sau stigmatizante. „Numele ne oferă un format standard pentru a-l folosi pentru viitoarele epidemii de coronavirus”, a mai spus Tedros Adhanom Ghebreyesus în cuvântarea sa.

Așadar, acesta ese numele oficial al OMS pentru noua boală care afectează China și care amenință restul lumii. Astfel, scriu jurnaliștii străini, „botezul” bolii făcut de OMS în cadrul unei conferințe de presă, la Geneva, pune capăt incertitudinii în legătură cu numele afecțiunii. În același timp, sciencemag.org scrie că numele acesta a creat și confuzie.

Astfel COVID-19 este numele pentru afecțiunea cauzată, dar nu pentru virusul care o cauzează. Virusul, denumit temporar 2019-nCoV, care semnifica faptul că era un nou coronavirus care a apărut anul trecut.

Dar patogenul are și el un nume nou, dat de experții care se ocupă de clasificarea și de numirea virusurilor. Grupul de experți numit Coronavirus Study Group (CSG), al unui comitet internațional de profil, a decis să denumească virusul SARS-CoV-2 sau sindromul respirator acut coronavirus 2.

Discrepanțele experților

În urma confuziei create de cele două nume, jurnaliștii scriu că discrepanța provine de pe urma faptului că OMS și CSG au urmat rute diferite pentru acești termeni. OMS a denumit boala ținând cont de câteva principii general acceptate și a ales numele COVID-19 pentru că este prescurtarea de la „coronavirus disease 2019”. Numele nu ofensează nicio categorie de persoane și poate fi „reciclat” dacă alte coronavirusuri se transmit de la animale la oameni în viitor.

Pentru virs, CSG a avut o abordare științifică. Pe baza genomului care a fost recent secvențiat, noul virus aparține aceleiași specii ca și virusul care a cauzat epidemia de SARS în anii 2002-2004, care se numește „SARS-related coronavirus”.

Se mai precizează că „speciile” sunt dificil de definit în cazul virusurilor, pentru că genomul se modifică tot timpul, dar experții au găsit un sistem pentru a defini coronavirusurile, descris în două lucrări din 2012.

Situația în privința cazurilor de infecție cu coronavirus

Până la data de 12 februarie 2020, ECDC scrie că erau 45.179 de cazuri confirmate în laborator de infecție cu noul coronavirus, 1.115 decese (unul în afara Chinei) și 43 de cazuri raportate în UE și UK.

Mai jos sunt cele mai recente cifre referitoare la cazurile raportate de coronavirus în lume: 


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe