Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Boala Chagas, o afecţiune tropicală neglijată

Viața Medicală
Dr. Alina SIMACHE vineri, 17 aprilie 2020

În premieră internaţională, OMS a decis celebrarea Zilei mondiale a bolii Chagas pe 14 aprilie.

Boala ChagasScopul este acela de a crește gradul de conștientizare a populaţiei cu privire la impactul semnificativ al acestei maladii la nivel global, fiind necesare resurse suplimentare pentru profilaxia și controlul bolii.

Cunoscută și sub numele de tripanosomiază americană, boala Chagas este o parazitoză tropicală cauzată de Trypanosoma cruzi. Din cauza progresiei lente și a prezentării clinice frecvent asimptomatice este considerată o „afecţiune silenţioasă”, dar și „redusă la tăcere”.

Afectează în special persoanele provenite din medii defavorizate, cu acces limitat la resursele sanitare primare și vizibilitate politică redusă.

Creșterea gradului de expunere publică în cazul acestei afecţiuni neglijate este esenţială pentru implementarea profilaxiei eficiente, diagnosticarea precoce și administrarea tratamentului în stadiile iniţiale, boala Chagas fiind frecvent diagnosticată în stadii tardive. În absenţa tratamentului, această afecţiune poate asocia complicaţii cardiace și digestive severe, fiind fatală în anumite
cazuri.

Originară în ţările din America Latină, în prezent, boala Chagas este întâlnită și în SUA, Canada, Europa și în câteva ţări din Pacificul de Vest, fiind caracterizată de OMS drept o „problemă de sănătate globală”. Conform statisticilor OMS, ea afectează aproximativ șase – șapte milioane de persoane la nivel global.

Pentru celebrarea Zilei mondiale a bolii Chagas, data de 14 aprilie nu a fost aleasă întâmplător. În această zi, în anul 1909, o fată din Brazilia numită Berenice Soares de Moura, a fost prima persoană diagnosticată cu această boală, de către dr. Carlos Ribeiro Justiniano Chagas, patologia purtându-i ulterior numele.

 

Etichete: boala Chagas ziua mondiala a bolii chagas OMS

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.