Newsflash
Internaționale

Bolile cardiovasculare, principala cauză de mortalitate la diabetici

de Dr. Alina SIMACHE - apr. 16 2021
Bolile cardiovasculare, principala cauză de mortalitate la diabetici

Rezultatele studiului SAVOR-TIMI 53, recent publicate în Journal of the American College of Cardiology, au confirmat faptul că bolile cardiovasculare rămân principala cauză de deces în rândul pacienţilor cu diabet zaharat de tip 2.

După un follow up median de 2,1 ani, în cadrul studiului SAVOR-TIMI 53, au fost înregistrate 798 de decese în rândul celor 16.492 de pacienţi cu diabet zaharat de tip 2 incluși în lotul de studiu. Majoritatea deceselor (66,3%) au fost cauzate de afecţiuni cardiovasculare, moartea cardiacă subită generând cele mai multe decese (30,1% din total), alături de insuficienţa cardiacă (10,5%), afecţiunile cerebrovasculare (7,1%) și infarctul miocardic acut (5,3%), conform rezultatelor raportate.  În privin­ţa cauzelor de deces non-cardiovasculare (33,7%), afecţiunile maligne (13,9%) reprezintă principala cauză de mortalitate asociată pacienţilor cu diabet zaharat de tip 2, urmate de infecţii (9,3%), insuficienţă respiratorie (2,6%) și afecţiuni gastrointestinale și hepatice (1,5%).

foto 2

Identificarea pacienţilor cu risc crescut

        Insuficienţa cardiacă preexistentă a fost identificată drept factorul clinic cel mai bine asociat cu decesele de cauză cardiovasculară, alături de vârsta avansată, controlul glicemic precar, evenimentele cardiovasculare anterioare, boala arterială periferică și complicaţiile renale. Este importantă „identificarea unui subgrup de pacienţi cu diabet zaharat de tip 2 cu risc înalt de mortalitate, care pot obţine cele mai mari beneficii din managementul agresiv al factorilor de risc modificabili și din tratamentul cu hipoglicemiante noi”, susţin autorii studiului.

Totuși, s-a observat că magnitudinea asocierilor dintre valorile anormale ale NT-proBNP [sHR, 2.82] și ale troponinei T cu sensibilitate înaltă [sHR, 2.46], măsurate în cadrul unei populaţii stabile, au fost mai importante decât variabilele clinice în predicţia tuturor cauzelor de deces, a precizat dr. Illaria Cavallari, unul dintre autorii studiului.

 

 


Notă autor:

Bibliografie

1. Cavallari I, Bhatt DL, Steg PG, Leiter LA, McGuire DK, Mosenzon O, Im K, Raz I, Braunwald E, Scirica BM. Causes and Risk Factors for Death in Diabetes: A Competing-Risk Analysis From the SAVOR-TIMI 53 Trial. J Am Coll Cardiol. 2021 Apr 13;77(14):1837-1840. doi: 10.1016/j.jacc.2021.02.030. PMID: 33832610.

2. https://www.mdedge.com/cardiology/article/238187/acutecoronarysyndromes/cardiovascular-disease-remains-leading-cause-type

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe