Newsflash
Internaționale

Boosterul bivalent oferă un răspuns imun superior

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - nov. 11 2022
Boosterul bivalent oferă un răspuns imun superior

Pfizer-BioNTech a confirmat săptămâna trecută că noul său booster, bivalent, determină un răspuns imun împotriva variantelor Omicron BA.4/BA.5 substanţial mai mare comparativ cu vaccinul original COVID-19.

poza1

Boosterele bivalente, care au ca ţintă atât variantele iniţiale ale SARS-CoV-2, cât și Omicron BA.4 și BA.5, au fost disponibile încă de la începutul lunii septembrie a.c. Aceste vaccinuri au generat valori de patru ori mai mari ale titrurilor de anticorpi neutralizanţi împotriva Omicron BA.4 și BA.5 la persoanele de peste 55 de ani, comparativ cu vaccinurile iniţiale.

Datele au arătat că la o lună de la administrarea noului booster, titrurile anticorpilor neutralizanţi împotriva Omicron BA.4/BA.5 au crescut de 13,2 ori faţă de nivelul anterior administrării, comparativ cu o creștere de doar 2,9 ori la cei care au primit vaccinul original. Pentru adulţii cu vârste între 18 și 55 de ani, titrul de anticorpi a crescut de 9,5 ori. Datele oficiale din studiile care au analizat aceste aspecte nu au fost încă revizuite sau publicate.

        Varianta Omicron BA.5 a fost cea dominantă de la începutul lunii iulie în SUA, fiind responsabilă acum pentru 49,6% dintre cazurile noi de infectări, conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). Însă și alte subvariante Omicron au început să-și facă simţită prezenţa. Companiile Pfizer și BioNTech au în derulare, în prezent, studii și testează vaccinuri și pentru alte variante ale SARS-CoV-2.

Menţinerea unui titru protector

        Administrarea boosterelor în această toamnă rămâne o modalitate importantă de reînnoire a protecţiei împotriva virusului chiar și în cazul persoanelor care au fost infectate sau vaccinate anterior, subliniază specialiștii citaţi de CNN. Pe măsură ce se apropie Sărbătorile de iarnă, ei speră că populaţia va începe să solicite boosterul bivalent, pentru a menţine un titru crescut al anticorpilor și, astfel, o protecţie corespunzătoare împotriva COVID-19.

        Datele noi referitoare la aceste boostere sunt o asigurare că vaccinurile pe bază de ARN mesager se pot adapta și se pot actualiza foarte ușor în funcţie de nevoile populaţiei, spun reprezentanţii companiei Pfizer.

        Până în acest moment, în SUA, 26,3 milioane de persoane cu vârsta de peste 5 ani au primit boostere. O analiză publicată la începutul lunii octombrie a sugerat că dacă mai mulţi americani s-ar vaccina cu aceste doze până la sfârșitul anului, aproape 90.000 de decese cauzate de COVID-19 ar putea fi prevenite în toamna și iarna aceasta.

Însă dacă rata de vaccinare se va menţine la nivelul celei din octombrie, SUA ar putea înregistra un vârf de 1.000 de decese zilnic în această toamnă, arată analiza realizată de Commonwealth Fund.

 


Notă autor:

https://edition.cnn.com/2022/11/04/health/pfizer-covid-bivalent-booster-omicron-data/index.html

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe