Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Britanicii au redus consumul de carne

Viața Medicală
Dr. Roxana DUMITRIU vineri, 22 octombrie 2021

Consumul zilnic de carne a scăzut cu 17% în Marea Britanie în ultimul deceniu. National Food Strategy a stabilit un obiectiv ce presupune o scădere a consumului de carne cu 30% în următorii zece ani.

stire2dietacarneScăderea consumului trebuie implementată cu scopul de a reduce impactul dietei asupra mediului. Rezultatele unui studiu recent, publicat în Lancet Planetary Health, arată că deși oamenii consumă mai puţină carne roșie și carne procesată comparativ cu o decadă în urmă, ei consumă mai multă carne albă.

Consumul de carne roșie sau procesată poate crește riscul de boli cardiovasculare, diabet zaharat tip 2 și de anumite tipuri de cancer. Producţia de preparate din carne are un impact important asupra mediului, prin emisiile de gaz periculoase, fiind mai nocivă faţă de celelalte domenii din agricultură sau din producţia alimentară.

Un grup de cercetători de la Universitatea Oxford a analizat date din studii privind obiceiurile asociate dietei ce au inclus 15.000 de persoane la nivel naţional. Acestea au arătat o reducere a consumului zilnic de carne cu aproximativ 17 g de persoană.

Studiile au arătat că în 2019, 40% dintre consumatorii de carne încercau activ să reducă consumul, mulţi invocând motive legate de sănătate sau de mediu.

Cercetătorii subliniază că orice reducere are un impact benefic asupra mediului și că oamenii nu trebuie să devină vegetarieni; dacă o persoană consumă carne zilnic, o reducere cu 30% va însemna două zile fără carne săptămânal.

De asemenea, există o variaţie destul de mare a impactului producţiei de carne, în funcţie de hrana pe care o primesc animalele și de locul și modul în care este produsă carnea.

„Carnea produsă local are un impact mult mai mic faţă de cea care provine din import”, a atras atenţia dr. Cristina Stewart, de la Universitatea Oxford.

Experţii și-au îndreptat atenţia și către un alt aspect, cel al etichetelor alimentare, ce reprezintă o sursă de poluare. Modificarea unei diete este mai ușoară în momentul în care există susţinerea persoanelor apropiate.

De asemenea, existenţa unei varietăţi de produse care pot înlocui carnea face schimbarea dietei mult mai facilă. Cercetătorii lucrează în prezent la un alt studiu, pentru a determina care sunt motivele pentru care oamenii reduc consumul de carne.

Până în prezent, principalele strategii de schimbare a dietei au fost încercarea unei reţete vegetariene, decizia de a consuma o masă din zi fără carne, reducerea cantităţii de carne consumată la o masă.

Citește și: Dieta DASH cu conţinut scăzut de sare

 

https://www.bbc.com/news/science-environment-58831636

Etichete: consum carne impact dieta carne rosie cancer

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.