Newsflash
Internaționale

Britanicii au redus consumul de carne

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - oct. 22 2021
Britanicii au redus consumul de carne

Consumul zilnic de carne a scăzut cu 17% în Marea Britanie în ultimul deceniu. National Food Strategy a stabilit un obiectiv ce presupune o scădere a consumului de carne cu 30% în următorii zece ani.

stire2dietacarneScăderea consumului trebuie implementată cu scopul de a reduce impactul dietei asupra mediului. Rezultatele unui studiu recent, publicat în Lancet Planetary Health, arată că deși oamenii consumă mai puţină carne roșie și carne procesată comparativ cu o decadă în urmă, ei consumă mai multă carne albă.

Consumul de carne roșie sau procesată poate crește riscul de boli cardiovasculare, diabet zaharat tip 2 și de anumite tipuri de cancer. Producţia de preparate din carne are un impact important asupra mediului, prin emisiile de gaz periculoase, fiind mai nocivă faţă de celelalte domenii din agricultură sau din producţia alimentară.

Un grup de cercetători de la Universitatea Oxford a analizat date din studii privind obiceiurile asociate dietei ce au inclus 15.000 de persoane la nivel naţional. Acestea au arătat o reducere a consumului zilnic de carne cu aproximativ 17 g de persoană.

Studiile au arătat că în 2019, 40% dintre consumatorii de carne încercau activ să reducă consumul, mulţi invocând motive legate de sănătate sau de mediu.

Cercetătorii subliniază că orice reducere are un impact benefic asupra mediului și că oamenii nu trebuie să devină vegetarieni; dacă o persoană consumă carne zilnic, o reducere cu 30% va însemna două zile fără carne săptămânal.

De asemenea, există o variaţie destul de mare a impactului producţiei de carne, în funcţie de hrana pe care o primesc animalele și de locul și modul în care este produsă carnea.

„Carnea produsă local are un impact mult mai mic faţă de cea care provine din import”, a atras atenţia dr. Cristina Stewart, de la Universitatea Oxford.

Experţii și-au îndreptat atenţia și către un alt aspect, cel al etichetelor alimentare, ce reprezintă o sursă de poluare. Modificarea unei diete este mai ușoară în momentul în care există susţinerea persoanelor apropiate.

De asemenea, existenţa unei varietăţi de produse care pot înlocui carnea face schimbarea dietei mult mai facilă. Cercetătorii lucrează în prezent la un alt studiu, pentru a determina care sunt motivele pentru care oamenii reduc consumul de carne.

Până în prezent, principalele strategii de schimbare a dietei au fost încercarea unei reţete vegetariene, decizia de a consuma o masă din zi fără carne, reducerea cantităţii de carne consumată la o masă.

Citește și: Dieta DASH cu conţinut scăzut de sare

 


Notă autor:

https://www.bbc.com/news/science-environment-58831636

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe