Newsflash
Internaționale

Bronșiectaziile non-fibrochistice, o nouă opţiune terapeutică

de Dr. Diana Andronache - dec. 11 2020
Bronșiectaziile  non-fibrochistice,  o nouă opţiune terapeutică

Terapia cu brensocatib a prelungit timpul mediu până la prima exacerbare infecţioasă comparativ cu placebo.

poza1Bronșiectazia non-fibrochistică este o boală inflamatorie cronică, definită prin dilatarea ireversibilă a calibrului bronhi­ilor sau bronhiolelor. Simptomele care alcătuiesc tabloul clinic sunt tusea persistentă, expectoraţia excesivă, precum și exacerbările infecţioase frecvente.

Episoadele de exacerbare se asociază cu o calitate a vieţii mai slabă, scăderea funcţiei pulmonare și creșterea ratei de mortalitate. Din punct de vedere fiziopatologic, această boală este caracterizată prin inflamaţie și distrucţie tisulară.

Procesul inflamator este definit prin prezenţa dominantă a neutrofilelor, care atunci când sunt activate eliberează serin proteaze neutrofile,
inclusiv elastaza neutrofilă. Brensocatib este un inhibitor selectiv, competitiv și reversibil al enzimei dipeptidil-peptidază-1 (DPP-1), care inhibă activitatea serin proteazei neutrofile.

Într-un studiu clinic multicentric randomizat (WILLOW), publicat recent în New England Journal of Medicine*, s-a demonstrat că terapia cu brensocatib a îmbunătăţit semnificativ timpul petrecut până la prima exacerbare, fiind astfel îndeplinit obiectivul principal.

Doza, un aspect particular

Au fost randomizaţi 256 de pacienţi adulţi cu bronșiectazii non-fibrochistice în trei grupuri de tratament. Astfel, 82 de pacienţi au primit brensocatib în doză de 10 mg/zi, 87 de pacienţi au primit brensocatib în doză de 25 mg/zi, iar 87 de pacienţi au primit placebo.

A 25-a percentilă a timpului petrecut până la prima exacerbare a fost de 134 de zile în grupul de brensocatib 10 mg, 96 de zile în grupul de brensocatib 25 mg și 67 de zile în grupul placebo.

Pe parcursul celor 24 de săptămâni de tratament, au fost documentate 34 de episoade de exacerbare în grupul brensocatib 10 mg, 42 de episoade de exacerbare în grupul brensocatib 25 mg și 54 în grupul placebo.

În cazul pacienţilor care au primit tratament cu brensocatib, a fost documentată o reducere semnificativă a concentraţiilor de elastază neutrofilă din spută, comparativ cu placebo. Activitatea elastazei neutrofile din spută a revenit la valorile iniţiale la patru săptămâni după încheierea perioadei de tratament.

Evenimentele adverse pe care cercetătorii le anticipau erau asociate cu sindromul Papillon-Lefevre, o afecţiune congenitală rară determinată de absenţa genei care codifică DPP-1, caracterizată prin hiper­keratoză palmo-plantară, boală parodontală severă și răspuns imun deficitar.

Au avut efecte secundare la nivel cutanat 10 pacienţi din grupul placebo, 12 pacienţi din grupul brensocatib 10 mg și 21 de pacienţi din grupul brensocatib 25 mg. Modificări dentare au fost observate la trei pacienţi din grupul placebo, 13 pacienţi din grupul brensocatib 10 mg și 9 pacienţi din grupul brensocatib 25 mg.

Alte efecte adverse, mai frecvente, observate pe parcursul tratamentului au fost cefaleea și dispneea, cu o incidenţă mai mare în grupul brensocatib 25 mg. Pornind de la aceste rezultate, vor fi efectuate studii suplimentare pentru a evalua riscurile și beneficiile acestui tratament pe termen lung.

 


Notă autor:

*https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2021713

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe