Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Bypass sau terapie endovasculară?

Viața Medicală
Dr. Diana Andronache vineri, 25 noiembrie 2022

La pacienții cu ischemie cronică a membrelor inferioare și cu o venă safenă bună, o strategie bazată pe intervenţie chirurgicală a fost asociată cu un risc mai mic de apariţie a evenimentelor adverse.

poza1Ischemia cronică a membrelor este dată de un blocaj al fluxului sanguin, la nivel arterial, care apare treptat. Ischemia cronică reprezintă cea mai gravă manifestare a bolii arteriale periferice, iar tabloul clinic este dominat de durerea ischemică a piciorului apărută în repaus, ulceraţii ischemice sau cangrenă. Peste 200 de milioane de oameni au boală arterială periferică în întreaga lume, iar ischemia cronică a membrelor afectează până la 11% din această populaţie.

Tratamentul acestei afecţiuni cuprinde terapie medicală pentru a reduce riscul cardiovascular, conform recomandărilor de ghid, terapie de revascularizare pentru a îmbunătăţi perfuzia membrelor și îngrijire locală pentru a controla infecţia şi pentru a îmbunătăţi procesul de vindecare a rănilor. Dacă nu se optează pentru revascularizare în timp util, incidenţa amputaţiei membrelor este de aproximativ 25% la un an de la diagnostic.

Principalele strategii de revascularizare sunt bypassul chirurgical și terapia endovasculară. Alegerea strategiei optime de revascularizare depinde de stadiul bolii, de riscul chirurgical, de disponibilitatea unui vas de sânge (pentru realizarea bypassului), precum și de preferinţa pacientului și de experienţa centrului medical.

Studiul BEST-CLI (Best Endovascular versus Best Surgical Therapy in Patient with Chronic Limb-threatening Ischemia) și-a propus să evalueze dacă revascularizarea endovasculară a fost superioară revascularizării chirurgicale în rândul pacienţilor cu ischemie cronică cu risc ameninţător, cauzată de boala arterială periferică infrainghinală.

Rezultate diferite

Rezultatele studiului sugerează că planificarea preprocedurală a tratamentului ar trebui să includă o evaluare a riscului chirurgical și a disponibilităţii venei safene. În cohorta 1 au fost incluși pacienţi cu o safenă mare de bună calitate, care putea servi pentru
bypass, iar în cohorta 2 – pacienţii care necesitau găsirea unui traseu alternativ pentru revascularizare.

Concluzia studiului a fost că printre pacienţii cu o venă safenă adecvată, care erau candidaţi potriviţi pentru ambele strategii (chirurgicală și endovasculară), bypassul a avut eficacitate superioară ca terapie iniţială.
Incidenţa evenimentelor adverse a fost similară între cele două grupuri. Durata medie a spitalizării a fost mai mare în grupul chirurgical.

Citiți și: Rolul neuronilor Q în hibernare

Etichete: ischemie cronica boala arteriala periferica bypass terapie endovasculara

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC