Newsflash
Internaționale

Câinii ar putea fi folosiți pentru a detecta COVID-19

de Florentina Ionescu - apr. 27 2020
Câinii ar putea fi folosiți pentru a detecta COVID-19

O echipă de cercetători din Marea Britanie testează o nouă ipoteză în care câinii ar putea să ajute la detectarea COVID-19, boala cauzată de coronavirusul SARS-CoV-2.

Luna trecută, o echipă formată din cercetători de la London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM), de la Medical Detection Dogs și de la Universitatea Durham au anunțat că se implică într-o inițiativă nouă. Echipa vrea să afle potențialul folosirii câinilor pentru a detecta COVID-19 la persoanele care au dezvoltat această boală, scrie medicalnewstoday.com.

caine detectare covid19 miros corporal

Unii cercetători au sugerat chiar faptul că câinii pot detecta semnele subtile ale bolii, datorită simțului dezvoltat al mirosului.

Patrupedele „ar putea revoluționa” diagnosticele, cred oamenii de știință. În prezent, oamenii de știință strâng fonduri pentru această inițiativă, pentru a încerca să antreneze câinii specializați pentru a afla dacă pot depista COVID-19 la oameni. Din păcate, chiar și pentru oamenii de știință este încă neclar dacă COVID-19 este detectabil sau nu în mirosul corporal al unei persoane. Chiar și așa, pe baza cunoștințelor din alte studii referitoare la bolile respiratorii, ipoteza oamenilor de știință este aceea că, de fapt, boala ar putea fi detectată în mirosul corporal.

„Suntem în etapele incipiente a detecției COVID-19 în mirosul corporal. Nu știm încă dacă COVID-19 are un miros specific, însă știm că alte boli respiratorii modifică mirosul corporal, astfel încât există o șansă ca și această patologie să îl modifice”, a declarat profesorul James Logan, șeful Departmentului de Control al Bolilor de la LSHTM. Totodată, acesta spune: „Iar dacă se întâmplă așa [COVID-19 modifică mirosul corporal], câinii vor putea să îl detecteze. Această unealtă nouă de diagnostic ar putea revoluționa răspunsul nostru în fața COVID-19”.

În ce constă antrenarea câinilor

Oamenii de știință propun ca mai mulți câini (care au avut parte de un antrenament medical special) să poată suplimenta eforturile de screening pentru COVID-19, pe termen lung. Astfel, câinii antrenați vor putea să miroasă până la 250 de persoane pe oră, oferind o metodă rapidă și noninvazivă de screening.

Cercetătorii au explicat și că antrenarea câinilor ar implica un mecanism simplu: câinii sunt puși să adulmece mostrele cu mirosul corporal de la persoanele cu COVID-19, iar apoi vor fi învățați să discearnă între mirosurile asociate cu această boală.

Totodată, câinii pot identifica și acele persoane care nu se simt bine, deoarece animalele sunt foarte bune la detectarea celor mai mici modificări în temperatura pielii, prin urmare, câinii ar putea „spune” imediat cine are febră și cine nu.


Notă autor:

Sursa foto: pixabay.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe