Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Călătoria cu avionul în pandemie, riscantă sau nu?

Viața Medicală
Florentina Ionescu joi, 2 iulie 2020, ora 11:05

Mulți se întreabă în această perioadă cât de riscantă este călătoria cu avionul în acest context epidemiologic. Experții explică ce măsuri au luat unele companii aeriene, pentru a limita râspândirea SARS-CoV-2.

Zborul cu avionul poate crește riscul de expunere la infecția cu virusul SARS-CoV-2, însă companiile aeriene de peste hotare și-au luat unele măsuri de precauție pentru a limita răspândirea, scrie The Associated Press. Totodată, fiecare călător poate să își ia unele măsuri de precauție în acest sens.

calatorie avion aeroport pandemie covid19

Călătoria cu avionul înseamnă multe riscuri, mai ales că este vorba de a petrece timp la cozile de la aeroport și în terminal, așa că astfel crește și riscul de a intra în contact direct cu alți călători. Pe măsură ce modul de a călători cu avionul începe să câștige din nou teren, avioanele devin din ce în ce mai aglomerate. Pentru călători, asta înseamnă o probabilitate mai mare de a asta în apropierea altor persoane, ore bune, ceea ce crește riscul de expunere la o posibilă infectare.

V-ar putea interesa și: INSP: lista statelor din zona verde, care sunt exceptate de la carantină

Odată ce persoana se află în avion, potrivit Centers for Disease Control and Prevention (CDC) din SUA, cele mai multe virusuri și bacterii nu se răspândesc cu ușurință, datorită modului în care circulă aerul în interior. Totodată, companiile aeriene spun că în prezent își îndreaptă atenția și asupra igienizării și dezinfectării suprafețelor pe care pasagerii le ating cel mai des.

Alte măsuri

Unele companii aeriene blochează scaunele din mijloc sau limitează capacitatea avionului. Însă chiar și așa, cu scaunul din mijloc gol, o persoană are o probabilitate mare de a fi mai aproape decât distanța fizică recomandată (1,5-2 metri) față de alți pasageri care se află în avion, mai ales de când aeronavele sunt din ce în ce mai pline, mai scrie AP.

Marile companii aeriene din SUA le cer pasagerilor să poarte măști de protecție, iar un expert citat de AP, Ancel Meyers de la Universitatea din Texas, spune că această măsură poate să ajute la limitarea riscului de răspândire a virusului.

Recomandări CDC

Pentru călătoriile cu avionul precum și pentru alte mijloace de transport, CDC recomandă ca pasagerii să își spele corect mâinile, să mențină distanța fizică și să poarte măști de protecție care să le acopere nasul și gura.

Tot AP amintește că mai multe companii aeriene au anunțat luni că îi vor întreba pe pasageri despre posibilele simptome de COVID-19 și îi vor întreba și dacă au intrat în contact direct cu cineva care a fost testat pozitiv pentru virusul SARS-CoV-2 într-un interval de două săptămâni anterior călătoriei.

Expertul citat conchide că ar trebui totuși să ne gândim bine înainte de a călători cu avionul dacă este într-adevăr nevoie să ne aflăm sau nu în acel avion. Întotdeauna trebuie să ne luăm măsurile necesare pentru a ne proteja atât pe noi, cât și pe cei din jurul nostru și să ne gândim că această călătorie trebuie făcută „doar dacă este necesar”, spune Ancel Meyers.

Credit foto: Jan Vašek de pe Pixabay

Etichete: risc covid-19 SARSC-CoV-2 infectii cu SARS-CoV-2 virusul SARS-CoV-2 infecția cu SARS-CoV-2 calatorii calatorie cu avionul

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.