Newsflash
Internaționale

Când vor putea fi copiii vaccinați împotriva COVID-19 - Răspunsul dat de experți

de Florentina Ionescu - mar. 4 2021
Când vor putea fi copiii vaccinați împotriva COVID-19 - Răspunsul dat de experți

O întrebare care se află acum pe buzele multor părinți din întreaga lume este legată de momentul în care un vaccin împotriva COVID-19 ar putea fi disponibil pentru populația pediatrică.

Răspunsul la întrebarea „Când vor putea fi vaccinați copiii împotriva COVID-19?” este că depinde de vârsta copilului, dar unii adolescenți ar putea fi vaccinați cât de curând, scrie The Associated Press

vaccin covid la copii studii clinice varsta

S-a clarificat deja că vaccinul de la Pfizer poate fi folosit la persoane începând cu vârsta de 16 ani. Asta înseamnă că anumiți elevi de liceu ar putea fi incluși în campania de vaccinare atunci când devin eligibili conform vârstei lor – fie din cauza unei condiții medicale ori odată ce vaccinul este disponibil pentru grupa lor de vârstă.

Sursa citată amintește și de faptul că două companii farmaceutice, Pfizer și Moderna, au terminat înrolarea pentru studiile clinice ce includ copii cu vârsta de 12 ani și peste, iar specialiștii se așteaptă ca informațiile din aceste studii să fie publicate în decursul acestei veri.

Cercetătorii au început cu copiii de vârste mai mari, deoarece aceștia tind să răspundă la vaccinuri în mod similar cu adulții. Testarea pe grupuri mai mici de vârstă, scrie AP, este mai complexă, deoarece copiii mici pot necesita o doză diferită sau au diferite răspunsuri la vaccin.

„Copiii nu sunt doar adulți mici. Cu cât ești mai tânăr, cu atât riscurile ca lucrurile să fie diferite sunt mai mari”, a declarat medicul pediatru James Campbell de la University of Maryland School of Medicine.

În plus, copiii dezvoltă forme grave de boală și mor din cauza COVID-19 la rate mult mai mici decât adulții, dar chiar și așa, micuții tot pot răspândi virusul SARS-CoV-2.

„Nu există urmă de îndoială: noi vrem să imunizăm copiii. Este puțin probabil să obținem protecție comunitară fără să imunizăm copiii”, a declarat profesorul de pediatrie dr. Sarah Long, de la Drexel University, citată de AP.

Totodată, companiile Pfizer și Moderna se așteaptă să înceapă studiile clinice în rândul copiilor de 11 ani și cu vârste mai mici spre finalul acestui an.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe